Как можете да декорирате баня, различно от плочки

За по-интересна визия

533

Въпреки че плочките са много практичен, функционален материал и идеален за декориране на баня, с времето стават скучни. Все пак има отлични алтернативи, устойчиви на влага, които разнообразяват интериора тук и го правят по-интересен и модерен.

Ето някои семпли влагоустойчиви варианти, които изглеждат много хубави и са евтини. Те няма да се навлажнят, няма да провокират появата на мухъл и всеки може да се справи с тяхното инсталиране, дори без помощта на професионалисти. В случай на някои алтернативи на плочките, дори не е необходимо предварително да подготвяте повърхността.

 Вариант 1: Пластмасови панели

Може да избирате между два вида PVC панели. Те предлагат голям асортимент от различни нюанси, лекота на поддръжка, водоустойчивост, осигурява допълнителна звукоизолация, не е необходимо да изравнявате стените преди монтажа. За съжаление, с толкова много плюсове, има и значителен минус - крехкост. Материалът се огъва и чупи при силен натиск.

Що се отнася до самия монтаж, PVC панелите могат да бъдат залепени върху течни гвоздеи или положени върху алуминиев профил.

Вариант 2: Боя

Въпреки факта, че не е популярен за баня, този материал има неоспорими предимства: първо, той ще отговори на всеки интериорен стил - от скандинавски до модерен високотехнологичен. Второ, боята е евтина. Инструментите и цветовете са много по-евтини и разнообразни от керамиката.

Основният недостатък на боята е, че повърхността трябва да бъде добре изравнена преди нанасянето й. За начало трябва да премахнете цялото старо покритие, да измиете стените от прах, да третирате с антисептик и да измажете видими дефекти, ако има такива. Боята може да се нанася с валяк, четка или пистолет, с който инструмент е по -лесно да работите. За да сте сигурни, че боядисаната стена ще запази първоначалния си вид за дълго време, уверете се, че в банята има добра вентилация и често оставяйте вратата на стаята отворена.

Вариант 3: Декоративна мазилка

• Минерална - въпреки ниската цена и пожарната безопасност, тя има значителен недостатък - ниска еластичност. Освен това стените трябва да бъдат внимателно грундирани и изравнени преди шпакловането.

• Акрил - еластичен и издръжлив вариант, но има ниско ниво на паропропускливост.

• Силикон - той е доста скъп, но цената се компенсира от отличните му характеристики: издръжлив, устойчив на избледняване и дишащ.

4. Тапет

 

За декорация изберете винилови, нетъкани, течни или от фибростъкло тапети и ги използвайте само в тези части на помещението, които няма да са в пряк контакт с вода.

Сподели: