7 начина да промените малката баня

Когато малката баня всъщност е като кутийка  

224

Имате малка баня? Прости стратегии за промяна, включително свеж цвят, подови настилки и различни плотове, могат да ви помогнат да уголемите пространството, без да се налага да събаряте стени. Защото интелигентните решения в цветовете, принадлежностите и оборудването могат да направят малка баня да изглежда и да се усеща по-голяма, отколкото е.

1. Запазете светлината

Старо, но безценно е правилото да избягвате тъмните цветове за малкото пространство. Монохромни нюанси, като меко сиво за стените, топло жълто или на другия полюс – ледено синьо или зелено, са добър избор за малкото помещение.

Избягвайте да поставяте цвят на тавана. Основният бял е най-добрият избор тук.

2. Добавете и малко цвят

Светлата гама на стените, пода и тавана обаче не означава да превръщате банята в безлично помещение, лишено от живот. Изберете контрастен цвят за аксесоарите, които да внесат свежест и настроение. Добавете текстура и цвят към пода с килим, с кърпите и дребните детайли като поставка за четката и пастата за зъби или дори сапуна.

3. Създайте илюзията за височина

Визуално повдигане на тавана на банята ще направи цялата стая да се усеща по-голяма. За начало е добра идея, ако има корниз да го направите по малък и да го боядисате в цвета на тавана. Заменете висящите светлини с вградени, а ако имате странични, поставете такива, които да отразяват светлината нагоре.

4. Помислете за отражението

Колкото повече светлина и отразяващи повърхности има във вашата баня, толкова по-голяма ще изглежда стаята. Най-очевидното място, от което да започнете, са  огледалата. Поставете голямо огледало (по възможност срещу прозореца), за да създадете илюзията, че стаята е по-голяма от тази всъщност.

Гланцираните мебели имат същата роля, затова заменете матираните с такива. Не се страхувайте да използвате стъклени рафтове, както и заменете завесата за душа със стъклен параван.

5. Използвайте потенциала на вратата

Обикновено вратата на банята се отваря навътре, което означава, че отзад има малко място, което може да се използва. Закачете там органайзер с джобове, кърпи или хавлиите.

6. Премислете начина си на съхранение

В малката баня никога няма място за всички консумативи, затова е важно да сте добре организирани. Например всички неща, като кърпи, допълнителна тоалетна хартия и консумативи, съхранявайте в друго помещение. Ако е необходимо, помислете за персонализиране на мивката – с допълнителни рафтове или за удължен плот, на който да съберете повече вещи.

8. Не забравяйте да проветрявате

Вентилацията няма да направи малката баня да се усеща по-голяма, ще я накара да се усеща по-свежа. А това е важно, за да я запазите по – дълго време и да избегнете образуване на влага и мухъл.

Сподели: