6 ефективни начина за справяне с влагата в банята

6 ефективни начина за справяне с влагата в банята

Вентилация, сол и сешоар - да се отървете от влагата в банята не е трудно, важно е да знаете правилните методи.

Оставете вратата отворена

Ако няма вентилатор или имате, но не е достатъчно силен, оставяйте вратата отворена всеки път след къпане. През топлия сезон отворете прозореца в някоя стая - излишната влага бързо ще изчезне. През зимата, ако сте на парно, малко влага няма да е излишна.

Забършете излишната вода от повърхностите

Друг метод за справяне с влагата е да не оставяте вода по стените, която след това се изпарява за дълго време. За да направите това, купете специален гумиран скрепер и след душ просто отстранете капки от плочки, огледала или стени на кабината. Това ще отнеме по-малко от минута и ще има значително по-малко влага във въздуха. Този метод има и друго предимство: повече няма да се натрупват минерални петна и бели петна от засъхнали капки, които след това трудно се почистват.

Не сушете прането в банята

Друг източник на влага в банята е сушенето на прането . Намерете друго място за него - например коридор или балкон. Можете да поставите сушилката в спалнята, по-близо до парното или да оставите прозореца отворен. Нещата ще изсъхнат значително по-бързо, защото във влажна баня просто няма къде да се изпари влагата.

Закачете лира за кърпиАко внасянето на мокро пране в апартамента не е опция, помислете за електрически нагревател за хавлии. При нагряване той прави въздуха по-сух, а прането бързо се суши върху него. 

Купете обезвлажнител

Друг вариант е сушилня за въздух. Когато избирате уреда, мислете за площта на вашата баня и нейната мощност. 

Сложете купа със сол

Изсипете голямо количество сол в малка купа и поставете в банята. Тя абсорбира добре влагата и ще помогне за леко подобряване на микроклимата в стаята. Сменяйте купата веднъж седмично. Ако желаете, добавете 3-5 капки от любимите си етерични масла към солта, за да се отървете едновременно от неприятната миризма на влага в банята.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...