Какво е бъдещото отопление и какво трябва да знаем преди да изберем?

Какво е бъдещото отопление и какво трябва да знаем преди да изберем?

С комфорта в домовете ни и с опазването на околната среда, не трябва да се правят компромиси. Двете трябва да вървят ръка за ръка. Отоплението, охлаждането, вентилирането на дома ни и подготовка на гореща вода трябва да са възможно най-ефективни, икономични и улеснени. Те трябва да Ви доставят желания комфорт и да ви пестят енергия и пари.

Но как може да сме сигурни в това? Как да знаем, че сме избрали най-правилния начин за отоплението на дома си?  За да Ви помогнем за правилния избор, ще отговорим на 5 от най-често задаваните въпроси.

1. Как можем да спестим енергия, да опазим околната среда и нашите портфейли едновременно, със съществуващата отоплителна система?

Бъдете разумни и помислете как може да намалите консумацията на енергия, например през деня, когато не сте в къщи, не е необходимо да поддържате висока температура в помещенията, намалете мощността на отоплителната система и спестете енергия и пари.

Или когато сте в дома си вечер или през уикендите, в помещенията, които използвате рядко, температурата не е необходимо да бъде толкова висока, колкото в помещения, които обитавате постоянно. За това, намалите мощността на топлинния източник в рядко използваните помещения. Интересен факт е, че поддържането на малко по-ниска температура в спалнята може да бъде и полезно.

Отварянето на прозорците през зимния период, предизвиква големи загуби на енергия, но като се има предвид, че пресният въздух наситен с кислород е жизнено важен, няма как да избегнете тази загуба. Може да я минимизирате, като не оставяте прозорците отворени за дълго време или ако имате възможност за реновация, може да интегрирате комфортна вентилация с рекуперация в дома си, която да се грижи за необходимото количество пресен въздух, без да губите енергия с отваряне на прозорците.

Консумацията на топла вода в дома също е важно перо в разходите на енергия. Може да ги оптимизирате, като например използвайте душ  вместо да пълните вана. Душове използват много по-малко количество топла вода.

2. Как да разбера каква нова система за отопление е подходяща за мен?  Кои са нещата, за които трябва да помисля?

Една модерна отоплителна система трябва да бъде интелигентна, да включва  при възможност използването на възобновяеми енергийни източници и да постига оптимална ефективност от дадения енергиен носител. Какво означава отоплителната система да бъде интелигентна? Една система може да се определи като такава, когато може сама да оптимизира ефективността си и да намалява разходите на енергия. Това е възможно, ако контролната система позволява програмирането на редовен дневен или седмичен график, ако позволява контрол и настройка от разстояние чрез интернет, а още по-интелигентна може да се нарече и системата, която сама следи прогнозата за времето и на базата на нея оптимизира режима си на работа,  да регулира текущите температурни стойности и да спомага за последващи икономии на енергия.  Новото поколение котли и термопомпи, соларни системи и вентилация от Hoval, вече са от това ново поколение и заедно с интелигентната контролна система TopTronic®E правят постигането на комфорт в дома Ви по-лесно от всякога до сега. 

3. Разбирам, че в днешно време е почти задължително да имаме модерна контролна система особено за хората, които искат да се насладят на комфортна топлина и в същото време да се екологично ориентирани.  Но какви са начините да пестим пари и да поддържаме разходите си за отопление под контрол?

За да може да пестим средства и енергия, ние трябва да можем да контролираме системата си в реално време, да следим нейната ефективност и да получаваме анализи на разходите.

Всичко това е възможно чрез използването на интелигентната контролна система TopTronic E с всички съоръжения от Hoval. Вие получавате пълна информация за работата на системата си и на база на това, Вие може да я оптимизирате. Можете да настроите най-ефективния и в същото време икономичен режим спрямо Вашите конкретни нужди. Чрез изключително опростено меню и достъп от всяка една точка от мобилния Ви телефон или компютър. 

Контролната система Hoval TopTronic® E позволява на също на ОВК системата в дома Ви да се свърже и с интелигентните мрежи за сградни автоматизации.

4. Какви са ползите от избора на новото поколение отоплителни системи от Hoval? 

Можете да регулирате мощността на отоплителната система директно от съоръжението, от дисплея на стайния контролер (например в хола), от лаптопа си или компютъра, и чрез смартфон, където и да сте.  Независимо от избрания начин на контрол, работата със системата е максимално опростена. От лаптопа или компютъра си, може да видите разпределението на температурата и консумацията на енергия не само като количество, но и като графика. Ето и нещо полезно и интересно: Ако знаем, че в даден ден ще се приберете у дома по-късно от обичайното, можете да намалите отоплението само с няколко кликвания от сматрфона си.

Така ще спестите излишен разход на енергия. Или ако вече имате изградена отоплителна инсталация с Hoval съоръжения, например газов котел, то много лесно може да надградите системата с покривни слънчеви колектори за затопляне на битова гореща вода, като контролът на новата соларна инсталация  ще се регулира от Вашия TopTronic® E, който вече е доставен с котела.  Благодарение на това, цялата инсталация за отопление и топла вода ще бъде постоянно под контрол.

5. Ерата на интелигентно отопление идва.  Дали новото поколение котли и термопомпи от Hoval е достатъчно интелигентно, за да организира и собствената си поддръжка?

Ако има неизправност в системата, веднага се изпраща доклад в онлайн системата на Hoval.  Системата TopTronic® E информира незабавно, както крайния клиент, така и Hoval, че е необходим сервиз или профилактика на котела, термопомпата или някое от другите съоръжения в системата.

Осигурете Вашия комфортен топъл дом през зимата и прохладен през лятото, свеж и проветрен денонощно. Прочетете повече как може да стане това на new.hoval.com/bg  или вземете сега: безплатна консултация.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...