Как да изберем климатик за лятото

И няколко съвета за спестяване на енергия

5851

Макар и пролетните температури да са колебливи, съвсем скоро отново ще се мъчим под жаркото, лятно слънце. Затова е важно да не оставяме избора на климатик за охлаждане за последния момент.

Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат при избора:

1. Изберете инверторен климатик - на много места може да срещнете мнения, че при избора на климатик за охлаждане не е нужно той да е инверторен. Всъщност той е най-доброто решение за отопление, но и за охлаждане. При него има плавно регулиране на мощността, докато конвенционалните сплит-системи работят в режим включване и изключване, на принципа на бойлера. Инверторът постоянно регулира скоростта на въртене на компресора, осигурявайки оптимално качество през цялото време. Тази изключително прецизна работа позволява бързо охлаждане при намалена консумация, в сравнение с обикновените неинверторни модели. Инверторната система Ви гарантира по-високи нива на икономия и по-ниски месечни сметки за охлаждане.2. Ако ще използвате климатика само и единствено за охлаждане, то следете за висока енергийна ефективност А++. Дори и супер бюджетни модели като Aux ASW-H09A4/FIR1DI-EU, 9000 BTU са със сезонна ефективност в режим на охлаждане 6,10.

3. Ако искате да охлаждате стаята и коридора изберете климатик с по-голяма мощност. Така ще охлаждате по-бързо и ефективно, като ще запазите мотора на климатика за по-дълго време. И сметките Ви за ток ще останат ниски.


Ако използвате климатика за охлаждане през лятото и се притеснявате от по-високи сметки за ток ето и няколко съвета как да запазите високите нива на енергийна ефективност и през лятото:

- Температурата при охлаждане трябва да е около 24-26 градуса, защото през лятото въздухът е по-сух и по-бързо усещате охлаждането на климатика.
- Не пускайте климатика на много ниска температура като 15 градуса, за да охлади по-бързо. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура. За това използвайте различните опции за контрол на климатика в режим охлаждане.- Не спирайте климатика през ноща, а включете режим „сън“. Така ще работи по-тихо и няма да усещате течение или прекалено охлаждане.
- Нагласете желузите на климатика нагоре в режим на охлаждане. Така студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана плавно към пода и ефективно ще охладите цялото помещение. Това ще спомогне и за по-добрата енергийна ефективност на климатика, защото равномерното разпределение на температурата в помещението изисква по-малка мощност за поддържането й.- Почиствайте редовно вътрешния филтър на климатика. Така ще се радвате на по-чист и свеж въздух, но също така ще облекчите работата на мотора и ще увеличите енергийната ефективност.
- Контролирайте климатика си от разстояние. Не е нужно да изключвате климатика, когато Ви няма, може да го настроите на подходящ режим и да използвате wi-fi устройство за контрол и да увеличите мощността му точно преди да се приберете, така няма да има нужда да наваксва температурните амплитуди през деня, много по-бързо ще достигне желаната от вас температура и ще работи много по-икономично, което ще Ви спести пари. Чрез wi-fi адаптер може да настроите не само температурата, но и посоката на струята, контролните режими на работа, както и да създавате собствени, нещо, което не може да направите от дистанционното у дома.


Моделите на най-добри цени, които може да намерите при нас са
В зависимост от класа на климатика - при бюджетните са Aux ASW-H09A4/FIR1DI-EU, 9000 BTU и Arielli ASW-H12A4/FCR1DI-EU, при средния клас са Daikin FTX35KM/RX35KM както и Toshiba RAS-13BKVG-E/RAS-13BAVG-E MIRAI и във високия клас на промоционални цени в нашия сайт може да откриете Daikin FTXM35M/RXM35M или Mitsubishi Electric MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE.

Още добри оферти на www.vimax.bg.

Сподели: