Eлементи, които дефинират интериора от миналото

Не ги слагайте ако искате модерен дом

396

Ако искате да живеете в модерен дом и да се радвате на съвременен шик,  има няколко елемента, които не трябва да допускате. Ето  кои са те и които все още може да срещнем в много домове.

Старомодни сервизи

Огромни масивни вази за цветя, супници, фигурки и неизменните сервизи, които „красяха“ витрините вече са табу. Кичозните артикули си остават кичозни и не се комбинират с други детайли, затова спокойно се сбогувайте с тях.

По-добре заложете на авторски предмети от местни занаятчии - такъв декор винаги е актуален и подходящ за всеки интериор!

 

Ярки кувертюри на леглото и дивана

Меките кафяви кувертюри с цветя, мечки или сладки животни някога са символизирали комфорта. Днес те само събират прах и може би се връщат към носталгичните спомени. Същото важи и за покривала от пачуърк -  те са подходящи само в интериори в стил бохо или етно. Вместо това изберете обикновени кувертюри, изработени от естествени материи.

 

Секция

Някога огромните шкафове от стена до стена - "стени" - се смятаха за признак на престиж. Вътре бяха поставени книги, празнични сервизи и всякакви дрънкулки, което демонстрираше стандарта.

 

Днес тези обемисти мебели изглеждат нелепо и са малко полезни, заемат място. Ако оставите дизайнерски акцент от тази епоха в стаята, нека това бъде реставриран бюфет или скрин.

Линолеум

Друг елемент от съветския дизайн, който си струва да бъде реставриран, запазен и оценен, е паркетът рибена кост, който е оцелял в много апартаменти. Подобен модел на паркет придоби огромна популярност преди няколко години и е актуален и днес. Но си струва да се отървете от линолеума завинаги. С всичките си предимства (практичност, устойчивост на влага, лекота), той има един голям недостатък - такъв под изглежда в най-лошите съветски традиции.

Полилей с кристали

Друг детайл от съветския интериор - полилей с "кристали" - изглежда в модерна обстановка приблизително толкова старомоден, колкото абажур с "пискюли".

Порцеланови фигурки

Порцеланови слонове, чаши, подложки и чинии... Някога тези аксесоари са били поставяни на най-тържественото място, символизиращи богатството и вкуса на собственика. Модата на минимализма, която завладя света на интериора през последните години, преобърна тенденцията и наложи принципа „По-малко е по-добре“. Това значи да не превръщате къщата си в музей. 

Сподели: