5 неща, които да премислите преди да купите тапети

Освен „Харесва ли ми тази шарка“  

985

Преди да започнете да се ровите в безбройните цветове и десени и преди да се влюбите в конкретен модел, трябва да се уверите, че  - ще искате да сте сигурни, че тапетът е правилният избор за съответната стая. Освен супер десена, който избрахте, преди да купите преценете и някои важни неща като форма на жилището, натовареност и дали имате деца.

Ето пет важни, на които да обърнете внимание преди да купите.

Форма на стаята

Ако стаята ви е оформена като конус, тапетът ще бъде труден за поставяне. Важно е да прецените и доколко „отворено“ е пространството. Ако има много врати или прозорци , или много големи произведения на изкуството, които заемат визуално пространство на стената, просто тапетът няма да има правилното въздействие. Затова ако ще виждате само малка част от него, по – добре боядисайте.

Общият обем на стените, които трябва да бъдат облепени

Просто казано, колкото по-голяма е стаята и колкото по –големи са стените, толкова по-скъп ще бъде вашият проект – както за покупка на достатъчно тапети, така и за работата, и времето по слагането им. Ако не разполагате с достатъчно за качествени тапети, по- добре помислете дали да не инвестирате в бленувана мебел, спално бельо, уред за кухнята.

Размерът на харесания от вас модел

След като сте решили, че да, струва си времето и парите, помислете за дизайна на тапета. Големите шарки ще се виждат много по-ясно, ако имате широки стени, които планирате да останете непокрити. Ако не, по – малки шарки (или боя!) може да са по-добър избор.

Коефициент на топлина в стаята

Традиционно, стаите за тоалет са популярно място за тапети. Те обикновено са по-малки от останалите стаи в къщата и много хора залагат на смели решения за тях. Те са по- малко влажни спрямо кухнята или банята, затова помислете за модел, който все пак да е влагоустойчив. Но не правете компромис с шарките и цветовете.

Обитатели

Някои тапети са много подходящи за къщи с деца (тъмни цветове и винилови тапети), има и такива, които са специално предназначени за детска стая. Но има и модели, които освен, че са много скъпи и луксозни, са изработена от естествени влакна и не могат да бъдат измити или избърсани, или деликатни ретро тапети, които почти никога няма да се възстановят от пораженията на малко дете, въоръжено с пастел или маркер. За разлика от тях, боядисаните стени винаги могат да бъдат оцветени на определени места. 

Сподели: