10 неща, които не трябва никога да хвърляте в канала

Съвети, с които ще си спестите много неприятности

3678

Понякога докато мием, волно или неволно, хвърляме някои неща в канала вместо в кошчето. Знаете ли обаче, че това може да ви навлече много главоболия и неприятни ситуации. Вижте 10 неща, които често попадат там, но са доста опасни.

Черупки от яйца

Може да си мислите, че ситните черупки ще преминат безпроблемно, но всъщност дори и те причиняват запушване. Острите, твърди ръбове на черупката закачат други неща, идващи от измиването и в крайна сметка ще се наложи да отпушвате.

Мазнина

Когато изливате мазнината от тигана тя се залепва по вътрешната част на тръбите и може да доведе до запушване на цялата тръба с течение на времето. Понякога излизвайки лой в канала и след това пускайки студена вода, втвърдяваме мазнината и тя се превръща в тапа. Затова, дори да изглежда безобидно, не го правете.  Избягвайте да изливате и зехтин, дресинги, масло, майонеза.

Брашно

Брашното коагулира, когато е смесено с вода. Това може да запуши тръбите, затова изхвърляйте брашното в кошчето.

Лекарства

Ако изхвърлите неизползваните или с изтекъл срок лекарства (течни или хапчета) тези химикали ще се върнат в питейната вода и ще се разпространят в почвата. Винаги ги изхвърляйте на специалните за това места.

Етикетчета от плодовете

Много пъти хората измиват плодовете си и забравят да махнат стикерите. Той попада в мивката и в крайна сметка просто изтича в канала. Обелете етикетчето, преди да измиете плода и го изхвърлете на правилното място. Те не се разтварят във вода и могат да запушат тръбите, както и да блокират филтрите.

Утайка от кафе

Тя се натрупва в тръбите и причиняват запушване. Водопроводчиците казват, че те са най-честата причина за проблеми със каналите. Винаги трябва да изхвърляте утайката в кошчето или да я използвате за компостиране.

Почистващи препарати

Въпреки че повечето почистващи продукти са течни, те никога не трябва да се изливат в канализацията, защото съдържат вредни химикали. Много от тях съдържат фосфати, антибактериални агенти и други съединения, които не се отстраняват в пречиствателната станция и могат да бъдат опасни за екосистемата.

Хартия

Единственият продукт от хартията, който може да премине през канала е тоалетна хартия. Тя е специално проектирана да се разгражда и разпада във водата. Винаги изхвърляйте в кошчето други хартиени продукти като кърпи, памучни топчета и продукти за женска хигиена. Тези елементи са изключително абсорбиращи и лесно ще запушат тръбите.

Храна

По принцип малки частици не би трябвало да направят проблем, но някои набъбват при смесване с вода и може да запушат. Макароните и оризът са храните, с които трябва да внимавате.

Боя

Подобно на почистващите продукти, боята никога не трябва да се излива в канала, въпреки че е течност. Тя е потенциален замърсител на околната среда и може да доведе до запушване на канала. Някои магазини разполагат с съоръжения за опасни отпадъци, където можете безопасно да изхвърлите старата или неизползвана боя. 

Сподели: