Все повече изследвания показват, че тайната към по-дълъг и по-здравословен живот не се крие в сложни диети или екзотични суперхрани, а в редовната консумация на добре познати, но изключително полезни храни.

Чудили ли сте се как хората живеят над 100 години? Може да звучи недостижимо, но всъщност основата е в храненето. Но ...
31/03/2022Днес ви разкриваме пет от тях, при това, подкрепени от науката, които си струва да присъстват трайно в менюто ви. Изборът на пълноценна храна всеки ден е най-простото, но и най-силно оръжие срещу стареенето. Включете тези пет храни в менюто си и направете още една крачка към по-дълъг, активен и здравословен живот.
1. Зехтин екстра върджин
Основен елемент в Средиземноморската диета, зехтинът е богат на антиоксиданти и мононенаситени мазнини, които се свързват с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. Проучвания показват, че хората, които редовно консумират зехтин, имат по-добро когнитивно здраве и живеят по-дълго.

Учени дълго време изследват тяйните на дълголетието, но скорошно проучване показва кои са най-големите врагове на здр...
31/05/20242. Боровинки
Малките лилави плодчета са мощен антиоксидантен "еликсир". Те съдържат антоцианини – съединения, които подпомагат мозъчната функция, намаляват възпаленията и забавят стареенето на клетките. Дори една шепа на ден може да направи разлика.
3. Ферментирали храни
Кисело мляко, кефир, кимчи или мисо – ферментиралите продукти са богати на пробиотици, които поддържат здравето на червата. А здравият храносмилателен тракт е пряко свързан с по-силен имунитет, по-добро настроение и дълголетие.
4. Бобови култури
Фасулът, нахутът и грахът са истинска "зарядна станция“ за организма – богати на фибри, белтъчини и витамини от група B. Жителите на така наречените „сини зони“ – региони по света, където хората живеят най-дълго – ги консумират почти ежедневно.
5. Мазна риба
Сьомга, сардини, скумрия – мазните риби са отличен източник на омега-3 мастни киселини, които поддържат сърцето и мозъка в оптимална форма. Редовната им консумация е свързана с по-нисък риск от деменция, депресия и сърдечносъдови болести.