Спряхте захарта в кафето. Десертът е само по повод. Парчето торта е едно и „добродетелно“. Въпреки това скритата захар дебне на неочаквани места.

Захарта е сред основните продукти у дома. Тя е необходима не само за подслаждане на кафе и чай, но и за направата на ...
02/06/2019Ето 10 типични капана и как да ги избегнете.
Закусвате купа гранола
Много граноли и мюсли от магазина са повече десерт, отколкото закуска. Етикет „без добавена захар“ не означава ниско съдържание на захари. Сушени плодове, мед, агаве и оризов сироп повишават общата захар.
Как да постъпите: смесете сами овес или други зърна с ядки и семена. Добавете пресни плодове за сладост. Ограничете сушените плодове.

Коледата е времето на уютните вечери, празничната украса и, разбира се... на ароматните сладки, които събират всички ...
12/12/2024Избирате нискомаслено кисело мляко
Когато махнем мазнината, някой трябва да „върне вкуса“. Често това е захар в ароматизираните и нискомаслени варианти.
Как да постъпите: вземете обикновено кисело мляко. Подсладете с пресни плодове или малко мед. Количеството е под ваш контрол.
Пиете чаша портокалов сок за закуска
Фруктовият сок е течна захар. Една стандартна чаша портокалов сок съдържа около осем чаени лъжички захар. Четири грама са приблизително равни на една чаена лъжичка. Пастьоризацията допълнително концентрира захарите.
Как да постъпите: изяжте цял плод. Фибрите забавят усвояването.
Разчитате на „здравословни“ десерти
Кленов сироп, агаве, мед и фурми пак са захари. „По-здравословно“ не значи „без лимит“.
Как да постъпите: спазвайте същия контрол на порциите, както при обикновена торта.
Пропускате хранения
Дългите паузи свалят кръвната захар. Това отключва силен апетит за сладко и импулсивни избори.
Как да постъпите: яжте редовно. Всяко хранене да съдържа протеин. Така стабилизирате енергията и намалявате желанията.
Не пиете достатъчно вода
Умора, спад в настроението и „вълк за сладко“ често са жажда, а не глад. Това е особено типично следобед.
Как да постъпите: изпийте чаша вода. Изчакайте десет минути. Ако още сте гладни, изберете протеинова закуска. Шепа ядки е добър вариант.
Хапвате сушени плодове „на шепи“
Сушенето концентрира захарта. Две шепи сушени кайсии не са равни на две кайсии. Често има и добавена захар за допълнително подслаждане.
Как да постъпите: направете си трейл микс с малко сушени плодове. Добавете повече ядки и семена.
Сменили сте млякото със соево или бадемово
Много растителни млека са подсладени. Сироп от фурми, оризов сироп или ябълков сок са форма на захар. В кафенетата неподсладените версии са рядкост.
Как да постъпите: купувайте неподсладени варианти. Проверявайте етикета за сгъстители и емулгатори. В кафене поискайте неподсладено мляко.
Обядвате навън твърде често
Без етикет няма прозрачност. Захар се намира в сосове, супи, дресинги, хляб и полуфабрикати.
Как да постъпите: гответе у дома по-често. Избирайте места, които обявяват съставките. Питайте за дресинг и сосове без захар.
Не разпознавате „алтер егото“ на захарта
Захарта се крие зад много имена. Фруктоза, малтоза и захароза завършват на „-оза“. Сиропите също са захари. Подредбата на съставките е по количество. Ако захарта е в началото, това е сигнал.
Как да постъпите: четете етикетите внимателно. Търсете скрити източници и избирайте продукти с по-ниско съдържание на захари.
Бързи ориентири за етикети
Четири грама са приблизително една чаена лъжичка захар.
Списъкът на съставките започва с най-многото. Колкото по-напред е захарта, толкова повече е в продукта.
„Без добавена захар“ не означава „без захар“. Възможни са естествени и концентрирани източници.
Скритата захар често идва от „добронамерени“ избори. Малки промени като обикновено кисело мляко, цял плод вместо сок и четене на етикети намаляват приема значително. Резултатът е по-стабилна енергия и по-малко желания за сладко.