Купувате си красиви прозрачни кутии, прибирате спагети с доматен сос, а на следващия ден ви гледа мътен оранжев оттенък. Мили сте ги с веро, търкали сте с гъба. Чисти са, но изглеждат мръсни. Причината е химията, а решението е по-лесно, отколкото звучи.

Ако често у дома готвите с продукти от консерви, тези идеи определено ще ви харесат. Вместо да ги изхвърляте, може да...
26/06/2019Науката зад оранжевото петно
Виновникът се казва ликопен. Това е естествен пигмент и силен антиоксидант. Той дава червения цвят на доматите, динята и розовия грейпфрут. Ликопенът е хидрофобен. Отблъсква водата и обича мазнините.

Пластмасовите кутии за съхранение са лесни и удобни за съхранение на храна или за носене на обяд, но лесно се оцветяв...
13/12/2024Пластмасата е пореста на микроскопично ниво. Когато сипете гореща храна, материалът леко се разширява и порите се отварят. Пластмасата е на петролна основа. Тя е сродна на мазнината и е идеалният партньор за ликопена. Пигментът се впива в отворените пори и се свързва на молекулярно ниво. Щом кутията изстине, порите се затварят и заключват цвета. Затова миенето на повърхността не помага. Петното вече е вътре.
Решението, което ви отнема 30 секунди
Нужна е бариера между порестата пластмаса и агресивния пигмент. Два бързи трика вършат чудесна работа.

Маслен щит
Капнете капка олио или използвайте спрей за готвене. Разнесете много тънък слой по дъното и стените с кухненска хартия. Едва след това сипете соса, яхнията или боба. Този микрослој запълва порите и не позволява на ликопена да се настани. При миене маслото пада лесно и прозрачността остава.
Леден шок
Не искате допълнителна мазнина. Тогава играйте с температурата. Изплакнете кутията с леденостудена вода точно преди да сипете храната. Не я подсушавайте изцяло. Студът държи порите свити и оставя тънък воден филм. Горещият сос няма шанс да атакува материала веднага.
Ако щетата вече е налице
Не бързайте да я изхвърлите. Има лесен интернет метод, който работи изненадващо добре.
Захар и лед
Сипете малко веро в оцветената кутия. Поръсете дъното обилно със захар. Добавете няколко бучки лед. Затворете капака и раздрусайте енергично около минута. Оставете сместа да престои половин час и изплакнете. Ледът свива пластмасата, а захарта действа като нежен абразив. Мазнината с пигмента се отделят и се отмиват.
Нашият съвет
Не претопляйте доматени и мазни ястия в пластмаса в микровълнова. Високата температура и микровълните буквално изпичат петното в материала. Преместете порцията в чиния или използвайте стъклен съд. По-здравословно е за вас и по-устойчиво за кутиите.