Следващия път, когато отворите фризера си, за да вземете замразени плодове или пакет пържени картофи, обърнете внимание на дъното. Най-вероятно ще видите, че то е осеяно с вдлъбнатини. Но защо те са там? Не би ли трябвало дъното да е плоско?

Фризерът е чудесен уред и помощник когато става въпрос за запазване на храната за дълго време или искаме да замразим ...
05/04/2020Истината е, че тази функция в повечето фризери и не е случайна!*
Основната им задача е да повдигнат леко храната, за да позволят на въздуха да циркулира по дъното. Това хитро инженерно решение помага на фризера да поддържа правилната и постоянна температура. По-добрата циркулация позволява на влагата да се движи или изпарява, вместо да замръзва на едно място, което допринася за стабилна вътрешна среда.

Ще бъдете изненадани, но фризерът не е само уред, в който да държите храна. Оказва се, че той не само ще запази зелен...
20/09/2020Как оребряването поддържа храната свежа?
Неравната повърхност гарантира, че храната ви ще остане свежа и без прекомерно замръзване, като поддържа перфектната температура – нито твърде гореща, нито твърде студена. Наличието на "топли зони" (с по-висока температура), може да се случи при гладко дъно, води до частично размразяване на храната. Това влошава нейното качество. Релефното дъно елиминира тези зони.

Защо фризерът не трябва да бъде с гладко дъно?
Истинският проблем с подреждането на замразени храни върху напълно гладка повърхност е, че студеният въздух не може да достигне под тях и създава т.нар„мъртва зона“. Тази влага в крайна сметка замръзва, причинявайки редица проблеми, като:
1. Неравномерно замръзване
Някои продукти замръзват като камък, докато други остават само студени, но не напълно замразени. Това влияе на срока на годност.
2. Натрупване на скреж
Влагата замръзва точно там, където е задържана – между храната и стената/пода. Ръбовете помагат да се смекчи този проблем, особено когато слагате топли продукти във фризера.
3. Претъпкан фризер
Когато въздухът не може да циркулира правилно, уредът трябва да работи по-усилено, за да компенсира. Това използва допълнителна енергия и може да съкрати живота му.
Какво да правим, ако се образува дебел слой лед?
Независимо дали вашият фризер има ръбове или не, понякога се образува дебел слой лед. Не го пренебрегвайте. Време е за размразяване!
А вдлъбнатините по страните?
Да, тези странични вдлъбнатини, които се виждат във фризери тип чекмеджета, служат на същата цел. Решетъчният дизайн или ръбовете по стените имат същата функция като тези на дъното - да контролират въздушния поток и да поддържат оптимални нива на влажност.