Защо в САЩ прозорците се отварят нагоре?

Какво стои зад тяхната история? 

38209

Всеки е виждал поне веднъж в американските филми как прозорците се отварят нагоре. За европейците подобен дизайн на дограмата е абсолютно необичаен, както и за жителите на много други страни. Но защо американците предпочитат точно такива прозорци?

13 идеи да декорираме прозореца през есентаЦветно и весело

 

Всъщност прозорците с вертикално движещи се капаци изобщо не са американско изобретение. За първи път те се появяват в Англия, а причината са силните ветрове през зимата.

15 ефектни саксии за прозорциЛипасата на двор или градина не означава, че не трябва да се равдате на цветята  

С подобни прозорци се решават два проблема – за да се проветри, няма нужда от хоризонтално отваряне, а от друга страна, вертикалните уплътняват по-добре. Като се има предвид фактът, че първата голяма вълна от колонисти от Новия свят в Северна Америка се състоеше само от британците, навлизането на подобни прозорци в Съединените щати не е странно. Освен това прозорците с този тип отваряне доминират само в централната част на Северна Америка.

Колкото по-близо отивате към северната или южната част на континента, толкова по-малко такива прозорци ще виждате там там. Две са причините за това - различен климат и колонисти, дошли от други европейски страни, включително Франция и Испания. Например в южните щати на САЩ вертикални капаци почти никога не се срещат, там са познатите ни стандартни.

В допълнение към всичко гореизброено, прозорците с вертикални капаци имат някои положителни функции. Първото и най-очевидно предимство е, че при опит за проветряване на стаята можете безопасно да поставите цветя на первазите, без да се налага да ги движите или почиствате. Второто предимство на такива прозорци е безопасността. И дали всъщност не са по – добро решение?

Как да декорираме мястото около прозореца Не ги пренебрегвайте
Сподели: