Това развалено ли е? Как да проверим качеството на храната

Това развалено ли е? Как да проверим качеството на храната

Всички продукти изглеждат много привлекателно на рафтовете на супермаркета, но как ли са отвътре? Вижте няколко много необичайни, но изключително ефективни начини за проверка на качеството на продуктите, които консумираме често.

1. Запалете бекона

При запалване висококачествената мазнина първо ще започне бързо да гори, да се топи и да капе на големи капки, и второ, няма да мирише особено. Ако при възпламеняване мазнината не бърза да се разтопи, означава, че е от старо прасе.

2. Добавете капка йод към млечните продукти

За съжаление понякога производителите добавят към млякото нишесте. Тестът за наличие на нишесте в заквасена сметана или извара е много прост: трябва да добавите капка йод. Ако млечният продукт отговаря на стандартите за качество, йодът няма да промени цвета си. Но ако има нишесте, йодът ще промени цвета си на зелен или син.

3. Добавете мляко към черния чай

Ако чаят е с наистина високо качество, добавянето на мляко ще направи напитката ярко оранжева на цвят. Ако млякото е придало на чая светло бежов или дори земен цвят, това означава, че чаят е фалшив.

4. Проверете качеството на млякото със заквасена сметана

Проверката на доброто качество на млякото с лъжица заквасена сметана е много лесна. Просто налейте мляко в чаша, сложете една лъжица заквасена сметана в нея и я оставете на най-топлото място в къщата. Ако млякото е било прясно и с високо качество, след 4 часа в чашата ще намерите ферментирал млечен продукт. Но ако нищо не се е случило с млякото или то е само леко кисело, явно има много подобрители.

5. Проверете качеството на маслото на стайна температура

Просто го оставете на стайна температура за няколко часа. Висококачественото масло ще бъде покрито с лъскав филм и след два часа ще бъде напълно меко. Ако има палмово масло към съставките, след два часа няма да е променило формата си.

6. Проверете свежестта на суровите яйца с вода 

Можете да проверите свежестта на яйцата по следния начин: ако яйцето се потопи веднага във водата, то е прясно. Ако потъне бавно, не е толкова прясно. Ако малко изплува - е под съмнение.

7. Проверете качеството на меда с оцет

За да направят меда по-тежък, недобросъвестните производители добавят вода, нишесте и брашно. Достатъчно е да разредите малко мед във вода и след това да капнете отгоре оцет. Ако започне да съска, сте купили мед с лошо качество.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...