Tесен коридор в апартамента: 8 решения на проблема

Всички те работят

26470

Тесният коридор не е изключение, а правило, особено що се отнася до стандартните апартаменти. Но това не означава, че трябва да се примирявате с неудобството и дискомфорта. Ако нямате време или бюджет за преустройство, ето няколко трика, които ще помогнат визуално да го разширите.

5 решения за повече място в коридораКак може да превърнем кородора в по – стилно, красиво и комфортно помещение

1: Цвят

8 чудесни идеи за малкия коридорОттук започва вашия дом

Светлите нюанси в интериора могат да направят една стая да се чувства много по-голяма, отколкото всъщност е. Тъй като в коридора няма прозорци и съответно естествено осветление, което би могло визуално да увеличи пространството, решението е светлият цвят. Идеалният вариант за тесен коридор е бяло. Недостатък му е, че се цапа много лесно, което означава, че често ще трябва да чистите. Вариант е да изберете бежово, бледо синьо, бледо люляк и други пастелни нюанси за декорация на стаята. И не забравяйте, че цветът на тавана и пода трябва да се различава от стените с няколко тона.

2: Гланцирани повърхности

Друг трик, който ще ви помогне да направите коридора малко по-широк (поне визуално), са лъскавите повърхности. Добър вариант за тясно антре ще бъде под със светъл нюанс и таван с отразяваща повърхност. За да увеличите площта на коридора с тази техника, трябва да изберете един и същи цвят за пода и тавана.

Тук може да използвате подсветките, с които да „разтегнете“ тавана. Друга добра идея е да изберете подово покритие с напречен модел. Така лесно можете да създадете ефекта от разширяването на пространството. Но надлъжните ивици, напротив, водят до визуално стесняване на коридора.

3: Огледала

Огледалото е задължителен елемент за всеки коридор и е чудесен начин да увеличите пространството. Дизайнерите предлагат да окачите  две огледала на една стена. Така коридорът ще изглежда по-широк, отколкото всъщност е. Поставете картина на стената срещу огледалата. Отразени, тези два обекта ще изгладят ефекта от празното пространство.

4: Врати

Ако в апартамента има тесен коридор, опитайте да се отървете от вратите, свързващи коридора с други стаи. Факт е, че те ще претрупат пространството и ще откраднат вече ценните квадратни метра. Вратите трябва да бъдат проектирани под формата на арки, така че коридорът да стане визуално по-широк и по-голям.

Можете също да използвате плъзгащи се врати или завеса от макраме. Тези решения ще придадат лекота на стаята, ще премахнат усещането, че стените ви притискат. По този начин можете значително да спестите място.

5: Осветление

Когато мислите за осветление в коридора, спазвайте правилото: „По-малко е по-добре“. На първо място, трябва да забравите полилея - той ще претрупа пространството. Затова е най-добре да изберете компактни тела, тъй като те правят стаята по-широка и по-просторна.

6: Мебели

В тясна стая не можете да поставите много мебели, тъй като има много малко свободно пространство. По същата причина не купувайте обемисти интериорни предмети. Най-добре е да насочите вниманието си към тесен гардероб, с плъзгащи се огледални врати, многофункционална стойка за обувки, голямо огледало, което създава илюзията за пространство. Желателно е всички мебели да са висящи. По този начин можете да създадете усещане за лекота. Вместо гардероб, заложете на оригинални закачалки с куки. Но имайте предвид, че при тази опция нещата ви винаги ще бъдат пред гостите и ще стане много по-трудно да подредите нещата в ред.

7: Декорация на стените

Довършителните материали също ще помогнат визуално да увеличат пространството. Според повечето дизайнери комбинираното решение е идеалното решение. Например, класическите тапети ще изглеждат страхотно с декоративен камък. Просто трябва да поставите правилния акцент. Желателно е цветовата схема на всички материали да бъде еднаква.

8: Елементи на декора

Визуалното разширяване на стаята също може да стане чрез декоративните елементи- картини или снимки. Те не трябва да са твърде големи, но трябва да бъдат окачени хоризонтално, за да не се претрупва пространството. Не забравяйте, че декорът действа само като малък акцент, така че не прекалявайте с него.

 

Идеи за съхранение в коридораПреобразете коридора си с няколко хитри идеи  
Сподели: