Тайните, които всяка добра домакиня трябва да знае

Тайните, които всяка добра домакиня трябва да знае

Добрата домакиня си личи по начина, по който се грижи за дома си. И ако сте били на гости на някоя приятлка и сте останали учудени колко чист и блестящ дом има, не мислете, че тя прекарва деня си в търкане. Просто има под ръка няколко трика, които й помагат. Но ние разкрихме голяма част от тях. Ето ги: 

В банята

Старите завеси за баня ще изглеждат като нови, а жълтите петна и плесента ще изчезнат, ако натъркате повърхностите с равни части водороден пероксид и вода. 

За да дезинфекцирате четките за зъби и да унищожите всички бактерии накиснете ги в оцет за 1 час. След това изплакнете под течаща вода.Накиснете гъбите за баня в равни части вода и оцет за час, след това изплакнете добре и изсушете.

Водородният пероксид (кислородна вода) ще премахне калк, жълти петна или варовик от ваната. Сипете в спрей-бутилка, напръскайте повърхността, изчакайте час и половина и след това изплакнете с гореща вода. Лесен вариант за почистване е и да натъркате със сода, изчакате няколко минути и да минете с оцет. Нежно почистете с четка и топла вода. 
Решение е и лимонената киселина. Смесете с малко вода на каша, натъркайте повърхността, оставете за 20 мин и изплакнете с топла вода.За да премахнете варовика от тоалетната чиния, използвайте смес от горчица на прах и равни части лимонена киселина и царевично нишесте. Направете си почистваща бомба, за да имате чиста тоалетна.
За целта ще ви трябват:
1 чаша сода за хляб;
¼ чаша лимонена киселина;
½ ч.л оцет;
1 супена лъжица 6% кислородна вода;
15-20 капки от любимата ви есенция.
Смесете содата и лимонената киселина. В друг съд смесете оцета с кислородната вода. Капка по капка добавяйте към сухата смес. Добавете есенцията и оформете топки , които трябва да изсъхнат за най-малко 6 часа. Съхранявайте в стъклен буркан.

Натъркайте с парафинова свещ фугите, за да ги почистите и да отблъснете мръсотията.Смесете сода и малко вода и почистете със стара четка за зъби. След това изплакнете с топла вода.Смесете топла вода с кислородна вода в съотношение 2 към 1. Почистете отново с четка за зъби или друга четка. Няма да има нужда от изплакване.

За блестящи плочки смесете 15 гр лимонена киселина с топла вода. Измийте плочите.Сипете оцет в спрей бутилка, напръскайте и оставете за 10 мин. След това изплакнете.

В кухнята

За да премахнете мазните петна от печката, използвайте лимонов сок и лимонови резени. Напръскайте или натъркайте за 15 мин. След това минете с влажна кърпа.Как да почистим фурната без химикали? 

За целта ви трябва шише амониев хлорид и литър вода. Загрейте фурната на 150 градуса и я изключете. Сложете купа с гореща вода на най-долното ниво и амониев хлорид на горното. Затворете фурната и оставете за 1 нощ. На следващия ден смесете някакъв препарат (веро) с ч купа топла вода и амониевият хлорид. Измийте с него, а после минете с чиста вода. 


Използвайте оцет – натъркайте повърхността и оставете за няколко часа. След това измийте с гъба или четка.Сода за хляб смесете с малко вода и с кашата натъркайте фурната. Оставете за половин час и след това измийте с топла вода.

В спалнята

Поръсете матрака със сода за хляб, оставете за половин час и минете с прахосмукачка.Петната може да премахнете със смес от кислородна вода и прах за пране в съотношение 2 към 1.

Петната на килима от кафе, како или чай.ще премхнете лесно с 1 ч.л. глицерин в литър студена вода. Петната от бира, вино или ликьор се махат с топла вода и малко прах за пране. След това минете с 1 ч.л оцет и ½ л топла вода.

Мазните петна се махат с микс от бензин, ацетон и терпентин в еднакви съотношения.Петно от мастило се маха с мляко.

Петна от трева се махат с 1 ч.л сол и чаша вода. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...