Дървената дъска за рязане е аксесоар, който присъства във всяка кухня. използваме я за рязане на месо, зеленчуци, плодове, сирена, хляб…Но дървената дъска е колкото полезна, толкова и опасна, най – вече заради бактериите, които се събират в пукнатините й и могат да причинят салмонела и болести. Всичко е това е условно, разбира се и само ако не я поддържате, но при правилно почистване, не би трябвало да имате проблеми.
Списък с продуктите за пазар, задачите за деня или седмицата, график за почистване у дома, бележки за децата…....
26/11/2017Все пак, ако сега купувате дървена дъска, изберете твърда дървесина като бамбук или клен. Тези са много по-малко податливи на нацепване и напукване, следователно и по - малко могат да улавят бактериите.
Обичаш ли да готвиш? Е, значи знаеш, че веднага щом започнеш и кухнята става малка. Така е – добрите готвачи об...
25/07/2015Колко често да почиствате дървените дъски
Дъската за рязане трябва да се почиства след всяка употреба - дори и да се използва за рязане на парче плод. Ако пренебрегнете това, по нея остават дрожди и плесени, спори и бактерии, които ще продължат да се развиват.
В зависимост от това колко често използвате дъската, тя трябва да бъде дезинфекцирана старателно поне месечно. А ето и от какво се нуждаете за дезинфекцията й:
Топла вода
Веро
Дестилиран бял оцет или водороден прекис
Белина
Сода за хляб
Лимон
Минерално масло
Хартиени кърпи
След като използвате дъската, изплакнете бързо под топла вода, за да премахнете остатъците от храна. Използвайте мека гъба, за да премахнете всички остатъчни парченца. Бързото изплакване е особено важно при работа с месо. Ако се остави твърде дълго, кръвта може да проникне в порите на дървото и да причини проблеми.
С веро внимателно измийте дъската, а ако има оцветяване, поръсете със сода за хляб и изтъркайте с половинка лимон.
Изплакнете дъската с топла вода, за да премахнете всички петна. Изсушете дъската с мека кърпа или хартиена кърпа.
Как да дезинфекцирате с дестилиран бял оцет или водороден прекис
След изплакване леко напръскайте дъската с дестилиран бял оцет. Киселината действа като дезинфектант за ежедневна употреба. Можете също да изплакнете и с 3-процентов разтвор на водороден пероксид .
Дезинфекцирайте с белина
Най-малко веднъж месечно или след работа със сурово месо, риба или домашни птици дъската трябва да бъде дезинфекцирана старателно с белина и вода.
Сушенето е особено важно за дъската. Винаги я оставяйте да изсъхне напълно на въздух. Никога не прибирайте дъската, докато не изсъхне напълно.
4 съвета, за да запазите дървената дъска
Никога не накисвайте дъската във вода за продължително време. Тя ще проникне в дървесината и ще изкриви формата.
Никога не я мийте в съдомиялна машина.
Никога не оставяйте хранителните остатъци, особено кръв, да преседят на дървото.
Никога не използвайте зехтин или олио за готвене, за да мажете дъската. Те ще гранясат и миризмата трудно се отстранява.
Черната дъска свързваме обикновено с училище. Стените с черна дъска обаче са многофункционални и могат да бъдат...
02/09/2016