След като напазарувате в супермаркета хранителни стоки, прибирането им в хладилника, за да издържат по-дълго, изглежда като най-разумното нещо, което трябва да направите. Но дали хладилникът е най-доброто място за съхранение на определени храни? За някои храни това може да е най-доброто място за съхранение, но за други може да е най-лошото. Ето кои са нещата, които НЕ трябва да слагате там.
Цели пъпеши
Хладилникът може да намали наполовина броя на антиоксидантите. Проучване установи, че пъпешът при стайна температура развива почти двойно повече нива на съединения като бета-каротин (който насърчава здрава кожа и зрение), отколкото охладеният.
Босилек
Там той ще почернее бързо. Дръжте го на плота на сенчесто място и потопете стъблата във вода.
Картофи
Ниските температури превръщат картофеното нишесте в захар. Това води до пясъчна текстура и леко сладък вкус на картофа. Съхранявайте ги в хартиен плик на хладно място. Слънчевата светлина причинява натрупване на хлорофил, превръщайки картофите в зелени и понякога горчиви.
Краставици
Краставиците трябва да не стоят в хладилника. Често срещаната грешка да ги държите ги прави по – воднисти.
Кафе
Влагата във вашия хладилник причинява разваляне на зърната, което означава, че не получавате свежия вкус, който искате от сутрешната си напитка. Освен това температурата се променя всеки път, когато отворите вратата на хладилника, създавайки конденз, който от своя страна създава още повече влага. Вместо това дръжте кафените зърна в херметически затворен контейнер в килера.
Лук
Той се нуждае от циркулация на въздуха, за да остане свеж. Съхранявайте цели глави лук в хартиена торба в шкафа и не дръжте близо до картофи.
Лют сос
Оцетът и консервантите в купения от магазина лют сос го предпазват от разваляне. В хладилника лютите чушки може да загубят част от лютивината си.
Домати
Хладният въздух променя вкуса на домата, затова го дръжте на плота.
Пчелен мед
Известно е, че медът се схваща и кристализира при ниски температури. Стайната температура е идеалното място за него.
Зехтин
Той трябва да стои на хладно и тъмно място. Съхраняването му в хладилника може да създаде по-твърда, по-подобна на масло консистенция.