Фън Шуй у дома: организация на пространството

"Правилен" декор - в постулатите на източната философия  

267

Фън Шуй - китайската теория за равновесие, която се основава на търсенето на хармония в себе си и света около вас - отдавна навлезе в западната култура и все по-често се използва при изграждането, ремонта и преустройството на жилищни и офис помещения. Ето кои са основните правила за организиране на пространство по фън шуй.

Един от основните принципи на фън шуй е без изкуствени материали. Друг негов важен компонент е естествената светлина, която равномерно прониква във всички помещения, така че не можете без прозорци в тях. Размерът на мебелите трябва да съответства на площта на стаята, а крайъгълният камък на фън шуй е наличието на няколко огледала, визуално разширяващи пространството.

Препоръчва се да се поддържа оптимален баланс от девет така наречени "зони Bagua" в дома. Така, според правилата, "кариерната зона" трябва да се намира в северната част на апартамента, "славата" - в южната, "творчеството" на запад, "богатството" на югоизтока, "пътуването" в северозапад, "знание и мъдрост" на североизток, "семейство" на изток, "брак" на югозапад, а "здравната зона" обикновено е в центъра.

Спалня

Средно човек прекарва една трета от живота си в спалнята и не е изненадващо, че фън шуй се фокусира върху тази част от апартамента. Спалнята е централна стая, предназначена да възстанови жизнеността на човек и да предпази от негативна енергия, така че трябва да се намира далеч от входа. Стаята може да бъде само квадратна или правоъгълна и е по-добре да откажете кръгови, триъгълни и Г-образни оформления. Леглото трябва да е в центъра, да не докосва стената с нито една страна, с изключение на гърба. Желателно е матракът на леглото да е плътен: два матрака под един чаршаф символизират разцепление в семейния живот или отношения. Водните легла също не са добре дошли - носят негативна енергия.

Всекидневна и трапезария

Фън Шуй придава голямо значение на хола като сърце на всеки дом. Майсторите на учението ви съветват да окачите голямо огледало в трапезарията, което отразява масата за хранене, да вградите телевизора в шкаф или рафтове с книги, да изберете диван с висок гръб и да сложите живите растения в хола. За да създадете допълнителна топлина и уют в централната част на къщата, можете да използвате свещи в красиви свещници, чинии с естествени камъни и декоративни предмети от естествено дърво.

 

Ако сте почитателите на винтидж мебели и декор : Тъй като тези артикули са изпълнени с енергията на предишните им собственици, важно е да я поддържате положителна. За да направите това, преди да закупите този или онзи антикварен предмет, е по -добре да попитате за неговата история. Купуването на използвано легло е непрепоръчително - мястото за спане трябва да съхранява само енергията на собствениците си.

Кухня

Според фън шуй кухнята е крепост на огнището, надеждността и спокойствието и затова трябва да бъде подредена възможно най -хармонично. Препоръчително е да поставите печката и мивката далече един от друг, защото те символизират два противоположни елемента - огън и вода.

Баня

Основните изисквания към банята са минимализъм в декора, приятна миризма и чистота. Ролята на огледалото не бива да се подценява и тук - като визуално увеличават пространството, но и го изпълва с положителна енергия.

 

Сподели: