Белоградчик: Перлата на Северозапада

И един скален феномен - задължителна спирка за всеки

8488

Белоградчишките скали са един от най-популярните природни феномени не само в България, но и на Балканския полуостров. И въпреки че едва ли има българин, който да не е чувал за тях, има доста хора, които не са ги посещавали.

Може би една от причините е, че те не се намират в близост до някои от големите туристически центрове на страната около Черноморието или планинските ни курорти. Ако и вие сте от хората, които досега не са имали повод да посетят това красиво и интересно място, е време да поправите този пропуск.

Белоградчик е малко градче в област Видин с население от около 4500 души. Той се намира в близост до основната пътна артерия в Северозапада E79, която свързва Видин със столицата София.

Градът е известен най-вече с Белгорадчишките скали, които са включени в Стоте национални туристически обекта. През 2009 година те участваха в световния конкурс за новите седем чудеса на света и, макар че не успяха да се класират във "финалната седмица", популярността им се повиши значително, включително и зад граница.

И докато скалният феномен действително е задължителна спирка за всеки, който е решил да се разходи из Северозападна България, той съвсем не е единствената забележителност във и около Белоградчик.

 

Как се стига до Белоградчик?

Най-популярният маршрут от София до Белоградчик е по път E79. Началото на маршрута е по магистрала Хемус, след което се отбива към град Ботевград и се включва в основното шосе за град Видин. То минава през Враца и Монтана, а при село Ружинци (на 48 километра северно от Монтана) трябва да отбиете наляво за Белоградчик.

Вторият вариант, ако пътувате от София, е да минете през прохода Петрохан и да се включите в E79 от град Монтана.

А най-приключенски настроените пътешественици, които искат да се насладят на живописни гледки и да разгледат пътища, по които автомобилният трафик е далеч по-малко натоварен, могат да предпочетат маршрута през селата Бели мел, Репляна и Чупрене, който се движи успоредно на границата със Сърбия. По този маршрут могат да се видят и много други забележителности, включително и "столицата на килимите" град Чипровци.

Все пак трябва да се има предвид, че в третия вариант качеството на пътната настилка на определени места може да е доста далеч от идеалното. За сметка на това гледките по пътя компенсират този недостатък. За любителите на пъшествията с мотоциклет този маршрут определено е сред препоръчителните.

Какво представляват Белоградчишките скали?

 

Скалните образувания около град Белоградчик преди 200 милиона години са били на дъното на море, където са се отлагали пясък, чакъл и глина. Така са се образували характерните пясъчници, чиито червеникав цвят се дължи на високото съдържание на железни окиси.

По-късно, по време на младоалпийския тектонски цикъл преди около 50-60 милиона години, скалите от дъното на морето се показали на сушата, а ветровете и температурните колебания оформили сегашния им вид.

Комплексът на Белоградчишките скали се простира на територия от близо 100 квадратни километра. Много от скалите имат фантастични форми и са обект на най-различни легенди. 

Обособени са в четири основни групи около града, но ако искате да разгледате всички, със сигурност ще ви трябва повече от едно денонощие, така че спокойно можете да си планирате цял уикенд в града.

В района на Белоградчишките скали са маркирани няколко туристически маршрута и екопътеки с обща дължина от близо 50 километра. Районът около града и скалите е изключително привлекателен и за велосипедистите. Местният велоклуб "Скала" поддържа част от екопътеките и дори издава наръчник, в който са описани маршрутите, създадени специално за преминаване с велосипед.

Основната историческа забележителност, свързана с Белоградчишките скали, е крепостта Калето, която се намира непосредствено до западната част на града. Достъпът до нея е лесен и има досатъчно място за паркиране. Калето е една от най-добре запазените средновековни крепости в България.

Интересното е, че за разлика от много други подобни укрепления, които са узоставени след епохата на Средновековието, Белоградчишката крепост продължава да се използва от османските войски, а в последствие и от армията на новоосвободена България чак до края на 19-и век. Като военно съоръжение се използва за последен път през Сръбско-българската война през 1885 година.

 

Какво още може да се види в Белоградчик?

Обиколката на Белоградчишките скали може да отнеме и няколко дни, но въпреки това скалният феномен далеч не е единственото интересно място, което можете да посетите в този край на страната.

Историческият музей на града също е част от Стоте национални туристически обекта и в него можете да научите много за миналото на града и неговата околия. Музеят се намира в Пановата къща, която е една от реставрираните възрожденски сгради в Белгорадчик.

Художествената галерия, Природонаучният музей и църквата "Св. Георги Победоносец" от 1868 година са сред интересните дестинации в града.

Малко хора знаят, че в Белоградчик има и астрономическа обсерватория към Института по астрономия на Българската академия на науките. Тя се намира в непосредствена близост до крепостта Калето.

Само на 18 километра от града се намира пещера Магурата, която е известна с праисторическите си рисунки и популацията от 8 вида прилепи. В непосредствена близост до града пък е Лепеница, която е част от комплекса на Белоградчишките скали.

Любителите на риболова пък със сигурност ще обрънат внимание на езерото Рабиша, което се намира в близост до пещера Магурата. То е най-голямото безоточно езеро в България - неговите води не се оттичат по естествен път към околните равнини и долини. Според една от местните легенди дълбините му се обитават от древно същество с огромни размери, оцеляло от праисторическите времена. Рибарите с по-развито въображение до ден днешен подхранват мита за легендарното чудовище от Рабиша.

Почитателите на къмпинга също има какво да открият в това кътче на Северозапада. Точно преди влизането в Белоградчик от южната му страна вдясно от шосето се намира къмпинг Мадона, кръстен на едно от най-известните образувания от Белоградчишките скали - Мадоната. Така че ако пътувате с кемпер или каравана и искате да отделите повече време на забележителностите в района, можете да проучите и тази възможност.

Белоградчик може спокойно да се бори за титлата "перла на Северозапада" не само заради природните си красоти, но и заради богатата си история. Празникът на града е на Петровден, 29 юни, така че ако още не сте планирали посещението на този интересен и, за съжаление, позабравен край на България, имате възможност да си запазите датата още отсега. 


Сподели: