Хлябът често е набеждаван за вреден, защото е богат на въглехидрати. Но за щастие днес може да намерим толкова богат асортимент от видове, че е трудно да изберем кой е най-добрият за нас. Ако държите на здравословния начин на живот, е добре да купувате хляб, който има шест грама или по-малко обща захар на порция и поне два грама фибри на порция, както и "цели зърна".
Също така е важно да бъдете внимателни по отношение на съдържанието на натрий, тъй като има тенденция да съдържа по-високо съдържание на натрий, отколкото си мислим.
Ето няколко червени флага, с които да внимавате, когато купувате „здравословен“ хляб.
Предполагате, че "без глутен" означава здравословно.
Не се увличайте от безглутеновия статус на хляба, освен ако, разбира се, нямате цьолиакия или трябва да избягвате глутен по някаква друга причина. Много безглутенови хлябове нямат питателните пълнозърнести съставки, които гарантират протеини и фибри, които му придават текстура и вкус!
Пише, че е многозърнест.
Разбира се, фразата „многозърнест“ прави хляба да звучи супер питателно, но ако не включва процент пълнозърнести храни, е вероятно смес от рафинирано бяло и пшенично брашно.
Купувате хляб с масло.
Вместо да избирате хляб, който има вкус на масло, изберете пълнозърнест хляб със семена и добавете маслото сами.
Мислите, че типов хляб е по-добър от белия.
Ако видите "типов" на етикета на един хляб, не мислете, че правите по – здравословен избор. Понякога това може да е бяло брашно с добавени оцветители или смес на бяло и ръжено брашно.
Не гледате размера на порцията.
Когато гледате етикетите на храните, виждате ли един хляб, на който пише 200 калории на порция, а след това друг, който е 40 калории? Доказателство точно там, че не всички хлябове са еднакви! Уверете се, че сте прочели етикетите, за да разберете колко е порцията и вземете предвид текстурата и размера на хляба.
Например, един хляб с 200 калории може да е за две големи филийки, докато хлябът с 40 калории може да е за една тънка малка филийка, която няма да ви насити. Уверете се, че купувате хляба за размера на порцията, който възнамерявате да ядете, за да не бъдете подведени.