Със сигурност всеки човек в живота си са е сблъскал с факта, че е забравил за нещо важно. Истината е, че разковничето може да се крие в храната, която е много важна за нашата продуктивност и памет. Ето защо ви представяме няколко храни, които помагат за мозъка.
1. Авокадо
Въпреки факта, че авокадото съдържа голямо количество мазнини, този плод се счита за диетичен и е чудесен за правилното хранене. Той също така служи като мощен антиоксидант и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и, разбира се, има благоприятен ефект върху състоянието на паметта, подобрявайки мисловния процес.
2. Пикантни подправки и билки
Колкото и смешно да звучи, но пикантните подправки и билки, като розмарин, мащерка, риган, черен кимион, куркума, карамфил, босилек, зърна черен пипер, джинджифил и индийско орехче, също имат благоприятен ефект върху мозъчната функция, предотвратявайки множество склероза и забравяне.
3. Риба
Не пренебрегвайте мазната риба. Богата на Омега-3, тя перфектно намалява нивото на холестерола в кръвта, което се отразява неблагоприятно на съдовете на мозъка, което води до тяхното запушване. А това от своя страна се отразява на паметта. Ето защо, за да се отървете от забравата и разсеяността, яжте поне няколко пъти седмично малко парче скумрия, сьомга или всяка друга риба, съдържаща достатъчно количество мазнини.
4. Домати
Доматите са друг ефективен начин за борба със забравянето. Те имат най-мощните антиоксиданти, които за няколко минути облекчават стреса и умората, ободряват и имат положителен ефект върху производителността, подобрявайки паметта.
5. Броколи
Зелените сортове зеле винаги са имали благоприятен ефект върху здравето на целия организъм. Броколите не правят изключение. Те не само премахват токсините от тялото и нормализират стомашно-чревния тракт, но и подобряват паметта. Така че, ако внезапно сте завладени от умора, разсеяност или забрава (и не дай Боже, всички заедно), побързайте да включите ястия с броколи в диетата си. Това ще помогне за намаляване на риска и предразположението към мозъчна неизправност, което от своя страна ще предотврати развитието на множествена склероза.
6. Бобови растения
Не е тайна, че бобовите растения не само помагат за насищане на тялото с полезни аминокиселини, но също така имат благоприятен ефект върху съдовете на мозъка, ускорявайки биохимичните процеси в клетките. Освен това те премахват токсините от тялото, понижават нивата на кръвната захар, а също така укрепват сърцето. Ето защо добавете грах, боб, нахут, леща или други бобови растения към вашата диета (най-добре е да ядете поне два пъти седмично на малки порции).
7. Семена и ядки
Семената и ядките забавят процеса на стареене на мозъчните клетки, а също така помагат за укрепване на кръвоносните съдове. Богати на аминокиселини и макронутриенти, те стимулират мозъка, подобряват паметта и като цяло имат благоприятен ефект върху целия организъм, включително сърцето.
8. Горски плодове и плодове
Черните плодове (като боровинки, касис, боровинки и други) помагат при проблеми със зрението. Но магическите им свойства не свършват дотук, тъй като само шепа плодове, изядени през деня, облекчава стреса, подобрява кръвообращението, сърдечната работа и паметта. С всичко това обаче могат да се похвалят бананите и цитрусите.
9. Какао и черен шоколад
Съдържанието на какаови зърна в черния шоколад и напитката служи като ценен източник на енергия, който за няколко секунди е в състояние да рестартира цялото тяло, включително мозъка, премахвайки натоварването от него по време на прекомерна работа. В допълнение, няколко парчета шоколад или чаша какао лесно облекчават вазоспазма, премахвайки главоболието и дискомфорта, а също така облекчават лошото настроение, умората и летаргията.
10. Напитки
И накрая, най-важното е водата, без която нито едно живо същество на планетата Земя не може. Той не само служи като източник на утоляване на жаждата, но и подобрява мозъчната функция. Зеленият чай обаче подобрява и паметта, облекчава стреса и напрежението, дава бодрост и бистър ум.