Когато навън стане студено и мрачно, няма по-хубаво нещо от това да се съберем с близките около масата. А защо да не сложите нещо топло, ароматно и лесно? Подбрахме три идеи с достъпни продукти, които стават за по-малко от 30 минути, а резултатът ще се хареса на всеки.
1. Бърза крем супа от тиква и морков с джинджифил

Готова за 25 минути. Богата на бета-каротин и фибри. Затопля и засилва имунитета.
Продукти за 4 порции
• 500 г тиква, обелена и на кубчета
• 2 моркова, на шайби
• 1 малка глава лук, нарязан
• 1 малък картоф, на кубчета
• 2 скилидки чесън, пресовани
• 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
• 1 с. л. зехтин
• 900 мл горещ зеленчуков бульон или вода с щипка сол
• 50 мл готварска сметана или бадемово мляко за по-лека версия
• Щипка куркума и черен пипер
• Тиквени семки за поръсване
Начин
Загрейте зехтина в тенджера. Добавете лука, морковите и тиквата. Запържете 3 минути, колкото да омекнат леко. Сложете чесъна и джинджифила. Разбъркайте 30 секунди, за да пуснат аромат. Добавете картофа и горещия бульон. Овкусете с куркума и черен пипер. Варете 12–15 минути, докато зеленчуците омекнат. Пасирайте до копринена текстура. Върнете на котлона, добавете сметаната или бадемовото мляко и загрейте за минута. Поднесете с шепа тиквени семки и още щипка пипер.
Съвет
За още дълбок вкус запечете тиквените кубчета на сух тиган за 3 минути преди да ги сложите в супата. Това подчертава сладостта.
2. Паста с гъби, спанак и кремообразен сос

Готова за 20 минути. Ситост от пълнозърнеста паста и протеин от кисело мляко. Минимум съдове и максимум уют.
Продукти за 3–4 порции
• 250 г пълнозърнеста паста пене или фузили
• 300 г гъби печурки, тънко нарязани
• 2 шепи пресен спанак
• 1 малка глава лук, ситно нарязан
• 2 скилидки чесън, пресовани
• 200 г гъсто кисело мляко или скир
• 40 г настърган пармезан или кашкавал
• 1 с. л. зехтин
• 500 мл горещ зеленчуков бульон
• Щипка индийско орехче, сол и черен пипер
Начин
Загрейте зехтина в дълбок съд. Добавете лука и гъбите. Гответе 5 минути, докато водата се изпари и гъбите се запекат леко. Сложете чесъна. Разбъркайте за 30 секунди. Добавете сухата паста и горещия бульон. Овкусете със сол, пипер и щипка индийско орехче. Оставете да къкри 8–9 минути. Разбърквайте от време на време, докато пастата омекне и течността се сгъсти. Свалете от котлона. Добавете киселото мляко и пармезана. Разбъркайте до кремообразен сос. Ако е нужно, добавете още няколко лъжици гореща вода за по-кадифена консистенция. Сложете спанака. Разбъркайте за 30 секунди, докато омекне. Поднесете веднага.
Съвет
За допълнителна свежест завършете с струйка лимонов сок и малко настъргана кора. Вкусът става ярък и балансира кремообразността.
3. Топли карамелизирани ябълки с канела, орехи и йогурт

Готов десерт за 10–12 минути. Аромат на ябълков пай, но без печене и без излишна захар.
Продукти за 4 порции
• 3 големи ябълки, на тънки резени
• 1 с. л. масло или кокосово масло
• 1–2 с. л. мед или кленов сироп
• 1 ч. л. канела
• Щипка ванилия
• 40 г едро счукани орехи
• 300 г гъсто кисело мляко или растителен йогурт
Начин
Загрейте маслото в широк тиган. Добавете ябълките и канелата. Гответе 4–5 минути на средна температура, докато омекнат леко. Полейте с меда и добавете ванилията. Гответе още 2 минути, докато се образува лек карамелен сироп. Свалете от огъня. Разпределете в купички върху лъжица йогурт. Поръсете с орехи. Поднесете топло.
Съвет
Добавете щипка сол към меда в тигана. Солта засилва карамеления вкус и прави десерта по-балансиран.