Презрели банани? Ето как да ги използвате

Презрели банани? Ето как да ги използвате
Източник: unsplash.com

Бананите са много вкусни, но имат кратък миг на перфектна зрялост“, а после потъмняват. Това не е провал, а възможност. Кафевите банани са по-сладки, по-меки и идеални за десерти, напитки, домашна козметика и дори за растенията у дома. Ето най-полезните им приложения.

Бананов хляб

Презрелият банан дава влага и естествена сладост. Колкото по-кафяв, толкова по-ароматен става хлябът. Ако бързате, бананите може да се запекат за кратко, докато омекнат.

Смутита

Обелете, нарежете и замразете. Добавете по-малко от обичайното количество, защото сладостта е по-силна. Получавате кремообразна текстура без допълнителна захар.

Захарен скраб за тяло

Намачкан банан, три супени лъжици захар и няколко капки аромат по избор. Нанесете под душа и масажирайте. Кожата остава мека и подхранена.

Лъскане на обувки

Вътрешната страна на кората дава лек блясък благодарение на калия. Разтрийте и полирайте с мека кърпа.

За овкусяване на овесени ядки

Намачкан банан в купата прави закуската по-кремообразна и засищаща. Подходяща е за топли каши и или за десерти, които оставате да "пренощува".

Презрели банани? Ето как да ги използвате

Сладолед“ само от банани

Замразени парчета се пасират до гладък крем. Може да добавите ванилия, фъстъчено масло или какао за различни вкусове.

Бисквитки с две съставки

Трябва ви един намачкан банан и една чаша овесени ядки. Оформете и печете на 175 градуса за около петнайсет минути. Получавате бърза, лека закуска.

Презрели банани? Ето как да ги използвате

Подхранваща маска за коса

Блендирайте един банан с две супени лъжици базово масло, две супени лъжици мед и половин чаша кокосово мляко. Нанесете за половин час и отмийте. Косата става по-мека и еластична.

Заместител на яйце при печене

Един среден банан заменя едно яйце в повечето сладки рецепти. И е подходящ за палачинки, кексове и мъфини.

Тор за растения

Накиснете обелен банан във вода за ден или два, прецедете и разредете. Полейте стайните растения. Калият подпомага устойчивостта и общия тонус.

Полезни съвети 

Замразявайте банан на порции. Наредете парчетата върху лист хартия за печене, замразете и после приберете в плик. Така няма да слепнат.

 Смесвайте вкусове. Бананът се съчетава отлично с какао, фъстъчено масло, тахан, кафе и канела.

 Внимавайте с количеството в козметиката. Изплаквайте добре маските, за да няма остатъци по косата и кожата.

 Използвайте кората в градината. Нарязани кори могат да се добавят към компоста за допълнителни минерали.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...