Бананите са много вкусни, но имат кратък миг на „перфектна зрялост“, а после потъмняват. Това не е провал, а възможност. Кафевите банани са по-сладки, по-меки и идеални за десерти, напитки, домашна козметика и дори за растенията у дома. Ето най-полезните им приложения.
Бананов хляб
Презрелият банан дава влага и естествена сладост. Колкото по-кафяв, толкова по-ароматен става хлябът. Ако бързате, бананите може да се запекат за кратко, докато омекнат.
Смутита
Обелете, нарежете и замразете. Добавете по-малко от обичайното количество, защото сладостта е по-силна. Получавате кремообразна текстура без допълнителна захар.
Захарен скраб за тяло
Намачкан банан, три супени лъжици захар и няколко капки аромат по избор. Нанесете под душа и масажирайте. Кожата остава мека и подхранена.
Лъскане на обувки
Вътрешната страна на кората дава лек блясък благодарение на калия. Разтрийте и полирайте с мека кърпа.
За овкусяване на овесени ядки
Намачкан банан в купата прави закуската по-кремообразна и засищаща. Подходяща е за топли каши и или за десерти, които оставате да "пренощува".

„Сладолед“ само от банани
Замразени парчета се пасират до гладък крем. Може да добавите ванилия, фъстъчено масло или какао за различни вкусове.
Бисквитки с две съставки
Трябва ви един намачкан банан и една чаша овесени ядки. Оформете и печете на 175 градуса за около петнайсет минути. Получавате бърза, лека закуска.

Подхранваща маска за коса
Блендирайте един банан с две супени лъжици базово масло, две супени лъжици мед и половин чаша кокосово мляко. Нанесете за половин час и отмийте. Косата става по-мека и еластична.
Заместител на яйце при печене
Един среден банан заменя едно яйце в повечето сладки рецепти. И е подходящ за палачинки, кексове и мъфини.
Тор за растения
Накиснете обелен банан във вода за ден или два, прецедете и разредете. Полейте стайните растения. Калият подпомага устойчивостта и общия тонус.
Полезни съвети
Замразявайте банан на порции. Наредете парчетата върху лист хартия за печене, замразете и после приберете в плик. Така няма да слепнат.
Смесвайте вкусове. Бананът се съчетава отлично с какао, фъстъчено масло, тахан, кафе и канела.
Внимавайте с количеството в козметиката. Изплаквайте добре маските, за да няма остатъци по косата и кожата.
Използвайте кората в градината. Нарязани кори могат да се добавят към компоста за допълнителни минерали.