Сега е моментът да защитим дома от бактерии

Антибактериалните добавки могат да бъдат вложени лесно и рентабилно в различн...

2163

 

Зимните месеци и влагата често поставят на изпитание стените и таваните в помещенията, особено в пространства за съхранение, които не отваряме често. Това създава естетически проблем, но може да наруши комфорта на обитаване и здравето на семейството. Затова настъпването на пролетта е точният момент да изберем нов цвят за освежаване на стените и да защитим дома си за дълъг период от време напред.

Практичността ще ви подскаже какви качества да търсите от боята за вашия дом или офис: жизнени модерни цветове, лесни за почистване, екологично чисти съставки, какво още? Може би антимикробна технология, която да пази дробовете и дихателните Ви пътища от бактерии, вируси и алергени.

Антибактериалните добавки за боя са специфични активни вещества, които могат да бъдат въведени в боя по време на производствения процес, за да бъдат устойчиви на микроби. Добавката включва сребърни йони, които са един от доказано ефективните методи за борба срещу появата на мухъл и плесен.

Какво е важно да знаете за антибактериалната боя

Научно доказаните добавки за антимикробни бои защитават трайно и ефективно таваните и стените от вредни бактерии. На практика когато сребърните йони влязат в контакт с микробите, те ги унищожават и повърхността остава защитена за дълъг период от време.

Антибактериалните добавки могат да бъдат вложени лесно и рентабилно в различни видове декоративни покрития на водна основа. Най-големият производител на бои и лакове в България Оргахим е разработил цял сегмент в серията си Леко, в които влага сребърни йони. Серията включва боя Леко със сребърни йони с възможност за тониране в над хиляда различни нюанса, и спрей Леко за дезинфекция и почистване на мухъл и плесен. С тези продукти могат да бъдат обработени на практика интериорни и екстериори повърхности, като изградят надеждна преграда за бактериите за дълго време. Интериорната бяла боя Леко със сребърни йони е тествана допълнително и в датската лаборатория Eurofins, където е установено, че продуктът съдържа под 1 гр. ЛОС (Летливи Органични Съединения) на литър, което е 30 пъти по-малко спрямо максимално допустимите за пазара норми. С това изследване се установи, че боята покрива напълно изискванията за продукт в категория с най-ниски емисии на замърсители и спокойно може да бъде категоризирана като продукт с грижа за здравето и природата.

 С боите на Оргахим вече са боядисани десетки болници и здравни заведения, детски градини, ясли, училища, обекти за производство и търговия с храни, социални домове, където хигиенните изисквания са стриктни. Много хора избират такава боя за жилищата си и особено за детските стаи, тъй като е със свежи цветове и сигурна защита. Нарастващата резистентност към антибиотиците и преходния ефект на почистващите препарати срещу микробите е причина все повече световни марки да влагат ефективни антибактериални добавки в продуктите си. Глобалният пазар на антибактериални бои и покрития се оценява на над 2,44 милиарда долара.

 

Сподели: