Какво трябва да включите в месечното почистване

Готови ли сте за пролетно освежаване на дома

780

Почистване на плотовете, подреждане, забърсване на пода…Това са само част от ежедневните задачи, които правим, за да поддържаме дома си чист и спретнат. Но с това грижата не приключва. Защото има и някои задължения, които трябва да правим на месечна база и по време на които трябва да обърнем внимание  на иначе пренебрегвани области като осветителните тела или первазите. По тях се трупа не малко прах, но обикновено не го забелязваме. Сега, когато знаем кои са те, пътят към по – чистия и красив ом ще бъде лилав.

13 трика за пролетно почистванеИ повече свежест в дома

Може да персонализирате графика си според нуждите и това, колко членове е вашето семейство.

Осветителните тела

6 съвета за почистване на праха у домаОт прашния абажур до рамките за снимки, всичко ще засияе  

Почистването на осветителните тела на месечна основа запазва глобусите и абажурите без прах и помага за по – добрата осветеност. Няма да повярвате колко много мръсотия се натрупва там, но не й обръщаме внимание.

Вентилационните отвори

В банята, кухнята и тоалетната всеки има вентилатор, но колко често сте го почиствали досега? Махнете решетката и я измийте, а с влажна кърпа забършете перките. Лесно е, а ефектът ще бъде забележителен.

Стените

Дори да нямате малки деца, малки петна по стените не са изключени – от пръски при готвене, допира с ръце или от мебелите, прах….С влажна кърпа забърсвайте на месечна база.

Около прозорците

Завеси, щори, первази…Всички те е добре да се почистват веднъж в месеца. Завесите може да минете само леко с прахосмукачка, за да ахнете праха, а изперете два пъти в годината, но ако имате метални щори, задължително ги забърсвайте веднъж в месеца.

Скритите места

У дома има толкова много скрити места, които не подозираме, че са магнит на прах – рафтовете с книги, над вратите, под дивана, над шкафовете…Създайте си навик да ги забърсвате на месечна база.

Меката мебел

Махнете възглавниците на диваните и минете с прахосмукачка навсякъде, по гънките около подлакътниците. Там се събира доста мръсотия, но не я виждаме докато не се заемем с почистването й.

Килимите

Дори да няма интензивен трафик в дома ви, освен да почиствате с прахосмукачка, е добре да освежавате килима. Може да използвате малко хладка вода и оцет и да почистите по посока, обратна на косъма или да поръсите със сода и малко етерично масло, да оставите за няколко часа и след това да минете с прахосмукачка.

Уредите

Няма как докато готвим да не напръскаме фурната и котлоните. Веднъж в месеца правете дълбоко почистване и забърсвайте старателно.

11 домакински задачи, които да свършите през зимните месециОт прахосмукачка на забравени места до почистване на хладилника  
Сподели: