Каква боя да изберем – мат или сатен?

Съобразете с вида на помещението и натовареността му  

8915

Предстои ви ремонт у дома, вече сте избрали мебелите, настилката, цветовете за стените. И ако за марката на латекса нямате съмнение, то пред вас застава дилемата за покритието – мат или сатен.

Изборът за всеки един от тях е строго индивидуален и трябва да отговаря на стила и предназначение на помещението, доколко натоварено е то, каква е основата на стената, ще се наложи ли често почистване.

Експерти съветват как да изберем по – добрия за нас вариант. На който и да заложите, може да бъдете сигурни в доброто покритие и качество на продукта, но все пак обърнее внимание и на някои допълнителни подробности за перфектен краен резултат.

Сатенът е вариант ако търсите по – луксозно излъчване, има лек блясък, ако харесвате подобен ефект. Освен това се почиства лесно и позволява по – често миене. За това обаче шпакловката отдолу трябва да е напълно равна.

Матът от своя страна осигурява добро покрите при повърхности с дребни дефекти и неравности на основата.

Ако помещението, което боядисване е с натоварен трафик и интензивно ползване, заложете на сатенения латекс. Матът е подходящ за тавани и малко натоварени места.

Обикновено един от големите проблеми при стените е триенето, което се получава от мебели – маса, столове, диван, или пък от облягане по тях. Сатенената боя Spirit White Satin притежава седем пъти по – голяма устойчивост при триене, спрямо водещия бранд матова боя на пазара, а Spirit White Mat е с три пъти по – голяма устойчивост.

И така, ако вече нямате колебания с избора си на латекс, ето и един лесен съвет, който професионалистите ни дават за почистване на петната от стените: към 1 л вода прибавете 1 ч.л. масло от лавандула. Изсипете в бутилка с пулверизатор и впръскайте върху микрофибъра кърпа. Минете стената и почистете бързо и лесно.  

Сподели: