Как малкото помещение да не изглежда клаустрофобично

Следвайте няколко прости правила

1504

Нека си го кажем, малкото помещение понякога може да ни накара да се почувстваме като притиснати между стените. За да избегнем това обаче, има няколко лесни дизайнерски трика, които ще решат този проблем. Ето кои са те:

Подреждайте и използвайте мебели с двойна функция

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

В малкото помещение трябва да се правят компромиси, за да изглежда то по – просторно. Ако има мебел, която не ползвате или не ви е необходима, по – добре я изхвърлете. Помислете за мебели с двойно предназначение, като табуретка с място за съхранение и която може да се превърне в масичка за кафе.

Реаранжирайте

Помислете за начин да преместите обемисти мебели по-далеч от входа на помещението. Поставете най-тежките и големи до стената, която е най-отдалечена от вратата, а след това организирайте останалата част от обзавеждането като се опитате да балансирате пространството.

Боядисайте, за да уеднаквите

Понякога ако слеете цветово мебелите и стените може да постигнете ефект на по-голямо помещение. С помощта на боя може да прикриете и нежелани елементи като радиатор или вентилатор, закачени за стената.

Дръжте повърхностите чисти и не претрупвайте

Да аранжираме дадено пространство може и да е забавно, но понякога струпването на прекалено много предмети може да има обратен ефект. Не е нужно да изхвърляте всичко, просто оставете само най-ценните и необходими вещи.

Не слагайте огромна картина или колаж

Много големи картини или произведения на изкуството за стената са много впечатляващи, но не и ако са в малка стая. Те подтиснат помещението и ще ви накарат да се чувствате некомфортно. Изберете картина, която е в подходящ за малката стая размер.

Изберете семпли завеси (или никакви)

Завесите внасят уют в една стая. Ако стаята е малка обаче в никакъв случай не избирайте тежки модели или такива с големи шарки. Понякога е по – добре да нямате перде на проозреца, за да не изглежда стаята претрупана и задушаваща. По същата логика помислете и за килима, ако е прекалено малък създава чувство на разхвърляност.

Използвайте огледала

Това е стари правило, но истината е, че работи. С него не само ще направите малкото помещение да изглежда по – голямо, но и ще удвоите светлината. 

Сподели: