Къде да сложа…? Или как да организираме малкото пространство

Къде да сложа…? Или как да организираме малкото пространство

Когато живеете в малък дом едно от най-големите предизвикателства, които стоят пред вас е ограниченото пространство. Трудно е да намерите място за всички ежедневни вещи, а на всичко отгоре и като прибавим по – обемисти неща, сезонни дрехи, рядко използвани предмети, играчки, сезонна украса…..

Все пак има няколко организационни трика, които могат да ви помогнат в съхранението на всички тези неща и то без да се налаг ада правите големи инвестиции.

За извънсезонните дрехи

Сложете обемистите зимни пуловери (или летните шорти и джапанки) в пластмасови кутии под леглото. Ако то е много ниско, повдигнете го на здрави дървени блокчета. Дори няколко допълнителни сантиметра са достатъчни, за да сложите кутията.

Ако повдигането на леглото не е опция, увеличете пространството на гардероба със закачалки на няколко нива. Поставете блузи на една, тениски, поли или панталони на друга, за да удвоите пространството.

Допълнителни спално бельо

Допълнителен чифт възглавници, завивки и чаршафи са перфектно решение за гостите, но заемат много място и са доста неудобни за малкото пространство. Сложете ги във вакуумни торби и ги съхранявайте под леглото или на рафта.

Колекцията обувки

Нарастващата колекция от обувки заема много място и затова е хубаво да й отделите достатъчно площ. Помислете за висящ рафт-органзайзер зад вратата, където може да държите по – рядко използваните чифтове.

Колелото

Велосипедите са сред най-трудните за съхранение неща, ако не разполагате с мазе или таван. Затова сложете здрава кука на стената и закачете колелото. Така ще спестите място на пода.

Уреди за упражнения

Надуваемата топка е страхотен помощник за тренировка, но и голям проблем за малкото пространство. Затова я превърнете в част от мебелите. Използвайте ги като табуретки или като допълнителен стол в трапезарията.

Декорации и спомени

Във всеки дом има поне няколко стари албума, които само събират прах, но няма как да ги изхвърлим. Или декорацията за Коледа и Великден. Сложете ги в кутии на по – труднодостъпни места – над гардероба или в дъното на някой по – дълбок шкаф. Така или иначе ги вадите само един път в годината, няма смисъл да са под ръка.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...