Имате любим цвят. Но дали е подходящ и за декора у дома?

Всичко е въпрос на умерено използване на цветовете

1504

Много хора си имат любмим цвят. Залагат на него в облеклото, аксесоарите, но често го включват и в интериора - съзнателно или не. Ако не сте се замисляли, огледайте дома си за улики. Дали любимият цвят се прокрадва в малките вещи, опитвате се да го подчертаете или просто да загатнете нещо с него?

Помислете кой е любмият ви цвят и нека видим какво говори за вас.

Ако любимият ви цвят е червен

Червените нюанси могат да бъдат огнени, топли и приветливи. Червеното със син подтон е предпочитан от любителите на по – тежката, царствена обстановка, на декадентския стил.  Топлите нюанси на червеното са любими на тези, които обичат драмата и вълнението. Рубинено червено е за всеки, който харесва изисквания и луксозен интериор.

Как да декорирате с червено

Червеният цвят е много популярен цвят за трапезарията, защото стимулира апетита. Според Фън Шуй той създава силна енергия. Червеното е красив и динамичен цвят за входната врата, и може да помогне в по – добрата грижа за дома ви.

Ако любимият ви цвят е жълт

Жълтото е щастлив цвят. Той дава настроение и е любим на оптимистичните и социални хора. Ако искате да разведрите обстановката, внесете жълт елемент.

 

Как да декорирате с жълто

Жълтият цвят е много гъвкав и предлага безброй нюасни. Внимавайте обаче при комбинация с други ярки тонове (като зелено или синьо), за да не се получи прекалено агресивна обстановка. Изберете по – меки тонове и съчетайте с кафяво, сиво или бяло, ако търсите по – успокояващо въздействие. Цветът е подходящ за хола и кухнята, но го избягвайте в спалнята.

Ако любимият ви цвят е син


Синият цвят е успокояващ и е много харесван от мъжете. Сините нюанси се смятат за заземяващи и са подходящи за хора, които обичат комуникацията. По – светлите тонове са популярни за онези, които търсят уют и спокойствие.

 

Как да декорирате със синьо

Синьото може да варира от лек дънков оттенък, през ярко тюркоазено яйце до тъмно синьо – черно. Това е цвят, който може да внесете във всяка стая, просто трябва да заложите на правилния тон – по – светло за помещенията за почивка и по – тъмни за социалните зони.

Ако любимият ви цвят е зелен

Не всички нюанси на зелено са толкова популярни, колкото сините или неутралните цветове. Най – предпочитано като че ли е изумрудено зелено, което създава усещане за жива гора. Пищният зелен цвят е фаворит на тези, които ценят традицията, природата и изобилието.

 

Как да декорирате със зелено

Меко зелено, което е заглушено със сиво е идеално за спалня или детска стая. Тревисто зелено може да използвате в хола, докато по - ярки тонове и такова с жълти нюанси са идеални като акценти в кухнята или съседната зона за хранене.

 

Ако любимият ви цвят е неутрален

Неутралните цветове могат да бъдат всичко - от бежово до сиво, във всички нюанси. Колкото по-тъмен е неутралният, толкова по-формален и традиционен е стилът. Меките неутрални са предпочитани от онези, които жадуват за простота и баланс.

 

Как да декорирате с неутрални цветове

От съществено значение е да познаваме понятието за оттенъци и как да ги разпознаем. Неутрално запълнена стая, която съдържа тъмносиво с розов подтон и бежово със зелен подтон, ще се усеща небалансирана. Ако комбинирате неутралите, изберете диапазон от нюанси в един и същи цвят за повече хармония.

Сподели: