Идеи за дом без бъркотия

Създайте си правилните навици

4399

Ако сте свикнали със среда, в която около вас има купчини безпорядък, промяната на този модел може да изглежда невъзможна. Но след като сте свикнали да живеете без бъркотия, малките избори, които правите, за да останете такива, не трябва да се чувстват като домакинска работа, а да бъдат част от ежедневието.

Ето идеи, които да ви помогнат да поддържате дом без бъркотия в дългосрочен план.

Не позволявайте да има безпорядък около вас

След като вече има такъв, е много по-трудно да премахнете. Така че просто кажете „не“ на импулсните покупки, безплатните подаръци, изгодни сделки за продукти, които иначе не бихте купили, и всичко, което не ви трябва или не обичате.

Излишна поща и документи

Можете да предприемете малки стъпки за намаляване на хартията, но никога не можете да я премахнете напълно. За да предотвратите натрупването й, трябва да създадете система, която работи за вас и ви позволява да контролирате безкрайния поток хартия, а не обратното.

 

Дарявайте и подарявайте

Много хора събират куп стари дрехи или неизползвани предмети, които да даряват от време на време. Превърнете това в част от рутината, не само при определени поводи. Дръжте голяма чанта в гардероба си и всеки път, когато забележите нещо, което не използвате или носите, го поставете в нея. Ако сте нерешителни, изчакайте три или четири месеца, преди да дарите.

Научете се да обичате по-малките спомени

Дом без бъркотия не означава дом, лишен от декорации или комфорт. Просто изберете да запазите малки предмети, или полезни, които са сантиментални, но няма да създават излишен безпорядък.

Купувайте според вашите нужди

Ако купувате домакински съдове, купувайте ги само ако имате нужда от тях и според броя хора, за които ще бъдат. Семейство с 2 деца няма нужда от изисквани прибори и сервиз за 20 души.

Придържайте се към политиката „едно влиза, едно излиза“.

Тази идея не е за притежаване на определен брой неща, а за поддържане на този брой приблизително еднакъв във времето. Винаги можете да добавите артикули, от които наистина се нуждаете, но не купувайте нищо, от което не се нуждаете, освен ако не освободите място за него.

 

Изберете внимателно нещата за организиране

Ето един парадокс: хората, които обичат идеята за организиране, обикновено са привлечени от всеки тип кутии, контейнери и рафтове, които обещават да подредят живота им. И все пак точно тези артикули, особено ако са купени без предварително обмисляне или в големи количества, могат да създадат още повече безпорядък. Преди да купите какъвто и да е продукт за организиране, уверете се, че сте разчистили и сте проучили правилния тип органайзер. 

Сподели: