Дори ако старателно почиствате дома си, има някои неща, които са просто нездравословни, за да ги използвате след определен момент.
Вижте кои са тези ежедневни домакински вещи и защо трябва редовно да ги подменяте:
1. Четка за зъби
Разбира се, изплаквате четката за зъби, след като я използвате и я съхранявате изправена, за да изсъхне. Можете дори да я киснете в 3 процента водороден пероксид, което значително намалява бактериите върху нея. Въпреки това обаче трябва да я сменяте на всеки три до четири месеца - или по-често.
2. Кухненски гъби
Ако мислите, че вашата гъба за кухня не е мръсна, не бъдете убедени. Според научния доклад, публикуван от Nature.com, върху нея живеят много бактерии, които се могат да се разпространят във вашия дом. Експертите препоръчват да сменяте гъбата си поне веднъж седмично.
3. Филтъра за вода на хладилника
Знаете, че водният филтър във вашия хладилник улавя замърсителите. Но ако не се сменя редовно, той може да прехвърли замърсяванията към питейната вода. Желателно е да го сменяте на всеки шест месеца.
4. Кърпи за баня
Може да се почувствате чисти, когато излезете от душа или ваната, но кърпите ви не са. Дрождите, плесените и бактериите, включително Е. coli, са бактериите, които ще намерите върху кърпите, особено във влажната баня.
За замърсяването влияят още материята и честотата на употреба, но е добре да купувате нови на всеки две години.
5. Килимче за баня
Повечето рогозки за баня са много здрави, но като хавлиени кърпи те имат продължителност на живот, продиктувана от много променливи. Въпреки че те не докосват всяка част от тялото ви, те също са пълни с микроби. Трябва да ги замените най-малко веднъж на две години.
6. Чехли
Старите чехли губят своята форма, но освен това са място за размножаване на плесени, гъбички и бактерии. Сменяйте ги поне веднъж годишно.
7. Пластмасови кутии за храна
Ако все още използвате пластмасови кутии за храна, изхвърлете онези, които са надраскани и оцветени. Те могат да пренесат опасни съединения и бактерии във вашата храна и да причинят редица забоялвания.
8. Гъба за баня
Тя е размножително поле за микроби и бактерии, които могат да заразят кожата, особено ако сте се епилирали. Измийте добре и изсушете гъбата след всяка употреба и я сменяйте на всеки три седмици.
9. Незалепващи тигани
Има множество мнения за тези тигани, но ако са надраскани, ги изхвърлете, защото драскотините могат позволят опасни токсини да попаднат във вашата храна. Не рискувайте.
10. Филтъра на абсорбатора
Може да не знаете дори, че вашият абсорбатор има филтър. Ако не може да се мие, сменете го поне на година – година и половина, особено ако готвите много.