5 неща, които никога не трябва да чистите със сода за хляб

5 неща, които никога не трябва да чистите със сода за хляб

Не е тайна, че содата за хляб е чудесен препарат за почистване - от килима до полирането на кухненски плотове и премахване на драскотините по стените, изглежда, че няма нищо, което този прах не може да направи.

Все пак има и някои неща у дома, които никога не трябва да чистите с нея, защото може да предизвикате необратими щети. Ето някои от тях:

1. Алуминиеви съдове за готвене

5 неща, които никога не трябва да чистите със сода за хляб

Въпреки че можете да търкате неръждаема стомана със сода за хляб, внимавайте, ако я използвате на алуминиеви съдове за готвене. Тъй като алуминият е по-тънък и по-порест, содата може да доведе до окисляване и евентуално промяна на цвета.

2. Сребърни съдове

5 неща, които никога не трябва да чистите със сода за хляб

Ако вашите сребърни прибори са сравнително нови и в добро състояние, за полиране със сода за хляб изобщо няма да ви хрумне. В случай, че те са обаче стари и захабени, не посягайте към нея, защото е прекалено абразивна и да надраска повърхността на вашите скъпоценни парчета. Забравете за нея, особено за такива, които имат декорация като перли или камъни.

3. Дървени мебели

5 неща, които никога не трябва да чистите със сода за хляб

Содата за хляб може да не е най-добрият продукт за почистване на дървени мебели - особено когато се смесва с вода или оцет. Тя лесно може да разруши покритието или лака на дървото, или по-лошо, частиците от праха могат да се проникнат в пукнатините.

4. Позлатени прибори за хранене

5 неща, които никога не трябва да чистите със сода за хляб

Ако имате китайски сервиз със златни нишки или прибори за хранене със златни акценти, дори не си помисляйте да ги чистите със сода. Тъй като златото е по-мек метал, той лесно може да се надраска.

5. Мраморни повърхности

5 неща, които никога не трябва да чистите със сода за хляб

Имайте предвид, че сода и мрамор не се обичат, а и производителите на камък не го препоръчват. Въпреки че содата за хляб е абразивна, а мраморът е твърд камък, многократните приложения могат да надраскат повърхността.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...