5 неща, които да не купувате ако искате подреден дом

Съвети от експерти по организация  

36465

На всеки от нас се е случвало, подреждайки шкафа, да изхвърля куп ненужни неща, обещавайки си “повече няма да купувам от това“.

В общество, задвижвано от потребителите, трупането на нови вещи е като импулс за много хора, но може да доведе в един момент до жилище, което е претрупано и не ни кара да се отпуснем, а по – скоро ни напряга. Затова решението е едно – рационализирайте.

ikea.bg

Ако в началото на новата година си обещавате дом, който е хармоничен, балансиран и без нищо (добре де, почти нищо) излишно, ето какво да НЕ купувате повече.

1. Ако вече имате артикул/ прибор, който върши определена работа, не купувайте нещо, което върши същата работа. Например, ако имате нож за рязане на ябълки, авокадо, портокали, няма защо да купувате нож само за ябълки, или само за авокадо, само защото е нещо по – интересно или различно. Най-вероятно той просто ще събира прах.

2. Не купувайте определен брой от дадено нещо. Някои хора отиват в книжарницата и купуват всички книги на даден автор. Това, което могат да направят е просто да купят една, а след това да я разменят с приятел или да я предадат и да вземат нова. 

 

3. Не купувайте нови неща за съхранение докато не прегледате старите.  Вместо да купите куп от кутии, панери, кошове за съхранение, разчистете у дома и вижте с какво разполагате. Ако се окаже, че имате нужда от нещо, тогава го купете. В противен случай, то просто ще заема място, без да ви върши никаква работа.

 

4. Купувайте за реалния си живот, а не въображаем. Много хора купуват определени неща, без да се замислят дали реално ще ги ползват. Например знаете, че е добре да си правите сами кисело мляко и купувате машина за такова. Всъщност, дълбоко в себе си знаете, че нямате време или просто не ви се занимава с това нещо и ще продължите да купувате, а уредът ще събира прах. Същото важи за уреди за рязане, за сокоизтисквачка, робота….Запитайте се, заслужава ли си инвестицията и колко реално ще го ползвате. 

5. Не се съблазнявайте от специални оферти, които водят до натрупване. Това, че сте попаднали на промоция две или три на цената на едно, не означава, че непременно трябва да го купите, още повече ако не сте убедени дали ще ползвате/ употребите дадения продукт. Домът ви не е склад и ако нямате нужда от повече от една бройка от даденото нещо, просто не го купувайте. 

Сподели: