4 стъпки към по – щастлив дом

Всичко е въпрос на подредба и декорация

2906

Ежедневието на всеки от нас е изпълнено със стрес и напрежение и често поддържането на баланс е доста трудно начинание. Ето защо да направим дома си успокояващо и релаксиращо място е от съществено значение, за да постигнем комфорт и баланс. Доказано е, че дизайнът на дома може да има голямо въздействие върху начина, по който се чувстваме.

За щастие, за да превърнем дома си в едно щастливо място, не се изискват особени усилия и специални промени. Просто трябва да следвате няколко лесни съвета.

Пуснете светлината

Естествената светлина прави повече от това да подобри визията на дома ви. Тя може да го направи дори по – щастлив. Проучванията показват, че пропускането на слънчевата светлина през прозорците може да увеличи нивата на серотонина - хормона на щастие, което помага за борба с депресията и повишава настроението.

Махнете тежките завеси и сложете леки и фини, заложете на отразяващи повърхности и огледала, които да рефлектират слънчевите лъчи. И не подценявайте силата на чистите прозорци.

Играйте с растенията

Слънчевата светлина не е единственият естествен генератор на щастие. Друг начин да дадете настроение на дома си е чрез зелените растения. Доказателсвто за това е цветът на Pantone за годината – зеленикаво, който може да ви накара да се почувствате добре.

Растенията не само пречистват въздуха, но и излъчват спокойствие и подобряване на концентрацията. Ако смятате, че няма да се справите с гледането, заложете на сукуленти, които са трайни и не изискват особена поддръжка.

Оцветете света

Цветовете, които избирате за дома си, оказват съществено значение за начина, по който се чувствате. Проучванията показват, че различните нюанси могат да подтискат, други да енергизират, а трети да внесат спокойствие и релакс.

Това означава, че когато планирате цветовете в стаята ви, трябва да мислите за стаята, за която са. Например неутралните са чудесни, за да ви успокоят преди лягане, докато по-ярите и живи оттенъци са страхотни за работното пространство, благодарение на енергизираща им сила. Но имайте предвид, че начинът, по който цветовете влияят е различен за всеки, затова се съобразете с вашето усещане.

Подредете пространството (и ума си)

Знаете какво е усещането, което изпитвате, когато се приберете у дома след дълъг ден и има куп неща ... навсякъде? Според проучвания, колкото повече елементи сте натрупали по линия на зрение, толкова по-трудно е да се съсредоточите, което може да доведе до чувство на стрес и претоварване.

Затова започнете да подреждате, махнете всичко излишно и всичо, което ви дразни. Освободете дома от боклуците и и отворете съзнанието си. За да имате един по – щастлив и приветлив дом. 

Сподели: