10 трика, които ще ви спестят ден почистване

10 трика, които ще ви спестят ден почистване

Всичко наведнъж

Малко повече време за обичайната рутина - и минута след минута поне половината от почивния ден ще бъде спасен. Научете се веднага да прибирате нещата след като сте ги използвали и да избърсвате повърхности след вас. Дръжте гъба и препарат за почистване на мивката в шкафа в банята, микрофибърна кърпа до огледалото и препарат за отстраняване на мазнини недалеч от печката. Измийте чашите си веднага, закачете дрехите в гардероба и почистете пода с прахосмукачка, ако видите мръсотия и косми. При този режим до събота ще се окаже, че няма какво да се чисти.

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

 

График за почистване

Ако самата мисъл за почистване веднага разваля настроението ви, разделете досадните задължения на няколко части. Изберете ден от седмицата, който ще бъде посветен на кухнята, отделете друг ден за баня и баня, а на третия - подредете нещата в спалнята. Можете да експериментирате и да зададете таймер за 10-15 минути всеки ден, като отделяте това време само за почистване - това концентрира вниманието и не ви позволява да потънете в рутина. Така че няма да имате време да се уморявате и къщата ви винаги ще бъде чиста.

 

Не жалете хартията за печене и фолиото

По-бързо ли е да постелите тава с хартия за печене или алуминиево фолио, за да приготвите ястие върху него и да го изхвърлите, или да измиете тавата след кулинарни експерименти? Дайте бърза защита на съдовете и ще имате по-малко работа.

Правилото отгоре надолу

Никой не е отменил силата на гравитацията, което означава, че прахът от горните рафтове винаги ще се утаява върху долните, а трохите от масата ще падат на пода. Затова никога не започвайте да почиствате с прахосмукачка и моп. Работете отгоре надолу – започнете с шкафовете, преминете към масите и рафтовете отдолу и едва след това почистете с прахосмукачка и избършете подовете.

 

Подгответе повърхностите

Ако наистина не искате да почиствате, но все пак трябва, започнете с най-простото: третирайте повърхностите (печка, кранове, огледала) с почистващи препарати и оставете за 15-30 минути. Ще бъдете приятно изненадани, че сега почти няма нужда да търкате нищо - просто трябва да измиете мръсотията.

 

Използвайте тъмни кърпи

Това не означава, че сега те могат да се перат по-рядко - просто ако една бяла тъкан моментално губи спретнатия си вид от едно петънце, тъмните кърпи ще издържат няколко дни по-дълго и да не изглеждат мръсни в същото време.

 

Вземете гумена стъргалка

Гумена четка, която премахва водата от прозорците на колата, е чудесна за избърсване на капки от повърхности в банята. Лесната употреба ви позволява да премахнете излишните капки веднага след душ, което означава, че по време на почистване няма да ви се налага да отделяте много време за бърсане на упорития варовик.

 

Използвайте кутии

Много малки неща дразнят очите и събират прах? Вземете няколко красиви кутии, където можете да съхранявате онези неща, които не смеете да изхвърлите. Опитните домакини използват много кутии, сортирайки нещата според тях и подписвайки къде е всичко. Голяма (за предпочитане пластмасова) кутия също ще бъде полезна по време на почистване - поставете всички продукти, гъби и парцали в нея и я носете със себе си.

 

Изплашете праха

За да намалите праха от уредите и рафтовете след почистване с кърпа, напоена с вода с омекотител. Тя има антистатични свойства, което означава, че така ще предотвратите бързото натрупване на прах.

 

Използвайте джаджи

Днес има много джаджи, които са в помощ за домакинската работа. Например прахосмукачката робот ще предотврати натрупването на мръсотия на пода, а роботът за почистване на прозорци ще почисти стъклото без ваше участие. Също така инвестирайте в пречистватели и овлажнители на въздуха, електрически четки за прах и интелигентни кошчета, които могат сами да запечатват пълните торби.

 

За повече идеи ни последвай в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...