Ретро стил в съвременния дом

Колекцията Soleil на КАRЕ е вдъхновена от цветовете на 50-те и битпазарите в ...

1682

Ретрото е модерно, ретрото е стилно, удобно, функционално и завладява света. Позабравени мотиви се завръщат в модата, музиката, мебелите и интериора като цяло. И ако първата асоциация, която правите е за старо, овехтяло или старомодно, грешите.

Ретро стилът в съвременния интериор идва с нови измерения, носи цветове, красота, характер и не на последно място - удобство.

Добавянето на ретро акценти дава големи възможности за експериментиране и свобода, тъй като обхваща период между три десетилетия, всяко от които оставя свой отпечатък. 

Отличителните черти на ретро стила в интериорния дизайн са пъстротата, настроението и множеството аксесоари и дребни детайли. Характерни са геометричните форми и симетрията. 50-те години се определят като десетилетие, в което се появяват много нови идеи и пазари, които определят т.нар. нов или американски стил, наричан днес “ретро”. В началото на петдесетте години преобладават бледите пастелни цветове, а към края на края на периода се налагат ярките цветове и розовото, резедата и тюркоазът, които се присъединяват към червеното, жълтото и черното. Стилът на 50-те години може да се отнесе към модернизма, наблягайки на геометричните форми, вместо на детайли или форми, вдъхновени от природата. Особено популярен през 60-те години става Скандинавският стил. Той използва простите, квадратни структури, познати от 50-те години. И ако през петдестте години на миналия век властват меките тонове, през 60-те те отстъпват пред ярките цветове на 70-те. По радиото звучи диско, а  наситените червено, жълто, оранжево, зелено и лилаво, както и смелите комбинации между тях завладяват домовете.

Ретро усещане у дома може да постигнете и с кафяво във всички негови нюанси – от бледо до шоколадово. В  съчетание с ярките и топли цветове на слънцето и характерните геометрични линии, мебелите се превръщат в красиво допълнение към цялостния интериор на дома.

Ако търсите мебели за обзавеждане в ретро стил, инвестирайте в такива от естествена дървесина. Сред най-здравите и устойчиви мебели са тези от тиково или мангово дърво.

Колекцията Soleil на КАRЕ е вдъхновена от цветовете на 50-те и битпазарите в Калифорния. Дървото е манго, със запазената естественост на материала и графично аранжирани повърхности на фронтовете. Тук умело са съчетани модерни щрихи с ретро привкус и много слънчево настроение, което придава уют и онзи характерен чар на дом, обзаведен с KARE.

 

Снимки: KARE DESIGN

Сподели: