Когато говорим за въглехидрати, повечето хора си предствят нещо сладичко. Но истината е, че те се съдържат в почти всяка храна, просто са в рзлични количества. Много хора смятат, че ще напълнеят ако ядат въглехидрати и затова ги избягват. Но освен че са вкусни, въглехидратите са от съществено значение за правилното функциониране на организма, защото дават енергия както за мозъка, така и за мускулите ни.
Обикновено, когато говорим за подобряване на живота или здравето, стигаме до покупки на нови неща. Днес, обаче, ще г...
10/01/2016Много е важно да се каже, че има разлика между рафинираните въглехидрати като бял хляб и тестени изделия, бисквити и бонбони, и нерафинираните въглехидрати, които са здравословни. Въглехидратите не трябва да бъдат разглеждани заедно, защото комплексните въглехидрати се освобождават много по-бавно в кръвта и ви осигуряват енергия за дълго време.
Вижте кои са те и които може да си позволите да консумирате.
Само няколко трика ще ви помогнат да се храните по-здравословно, да съхраните по-дълго време бързоразвалящите се хран...
23/02/2016Картофи
Много хора избират само сладките картофи, като демониизрат обикновените, но за това няма реална причина, казва Фарел. В действителност те са пълни с витамин С, калий и дори малко протеини. Ако ги ядете с кожата им, ще получите и допълнителна доза фибри, което ще ви държи по – дълго време сити.
Пълнозърнести продукти
Рафинираните зърна преминават през обработка, за да им бъдат премахнат техните груби части, например триците, които имат редица здравословни влакнини. Така, изхвърляйки ги, зърнените се превръщат в бързо усвояващ се въглехидрат, който ще увеличи кръвната ви захар. Ето защо, пълнозърнестите са по-добрият избор и няма причина да се страхувате от тях.
Сладки плодове като банани, пъпеш или грозде
Високото количество захар в тях ги прави толкова вкусни, но това не означава, че те са лоши за вас. Но трябва да се приемат по 1 ½ до 2 порции на ден от тях, а когато правите смути, внимавайте за количеството. Те съдържат обаче и куп полезни вещества, затова ги хапвайте, макар и в умерени количества.
Бобови
Много хора избягват бобовите като нахут, леща или боб, защото смятат, че са богати на въглехидрати. И ако това е вярно, не трябва да се пренебрегва и фактът, че имат и много фибри и протеини.
Нишестени зеленчуци като царевица и грах
Въпреки че се водят зеленчуци, много хора гледат на тях като нишесте. Те не са храни, които трябва да отричате, защото съдържат много протеини и фибри. Диетолозите препоръчват да гледаме на тях като допълнение към зеленчуци като кейл или моркови, т.е да ги включваме в менюто си, макар и в по – ограничени количества.
Какво означава един дом да бъде здравословен? Освен естествените материали и чистия въздух, значение имат също правил...
21/11/2017