Когато сме на работа закуската може да бъде табу. Или да е вафла, кроасан, кексче от кафето....Но когато говорим за закуска, не трябва да правим компромис. Всеки знае, че тя да бъде здравословна и пълноценна, да ни държи сити и да ни дава достатъчно енергия. А ако може да я приготвим от вечерта, тогава би била перфектна. Ето няколко опции, които може да опитате.
Веган бурито
1 пакет тофу
1 ч.л. масло
3 скилидки чесън (смачкан)
1 супена лъжица хумус
1/2 ч.л. чили на прах
1/2 ч. л. кимион
1 ч.л. хранителна мая
1/4 ч. л. морска сол
1 щипка лют червен пипер ( по желание )
1/4 чаша смлян магданоз
зеленчуци (краставици, чушки, моркови, кейл)
1 ч.л. масло
1 щипка морска сол
1/2 ч.л смлян кимион
1/2 ч.л. чили на прах
3-4 големи тортили и 1 узряло авокадо (намачкано на пюре)
Кориандър
Загрейте фурната до 200 градуса и застелете с пергаментова хартия тавичка. Изпечете зеленчуците с подправките, като в последните 5 мин добавете кейла. Намачкайте тофуто и запържете в тиган със зехтин, чесън, тофу. Сотирайте до леко покафеняване. В малка купа смесете хумус, чили на прах, кимион, хранителна мая, сол. След това добавете вода, докато се образува течен сос. Нарежете кориандър.
Разстелете голяма тортила, добавете порция печени зеленчуци, тофу, авокадо и малко салса. Навийте и хапнете.
Шоколадова чиа с овесени ядки
1 чаша фини овесени ядки
3 с. л какао на прах
1 с. л семена от чиа
щипка сол
1/4 чаша кисело мляко
1 чаша бадемово мляко, неподсладено
2 с. л кленов сироп
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Първо смесете сухите съставки в купа. След това добавете мокрите съставки и разбъркайте отново. Поставете в хладилника, покрито, за поне 2 часа или за една нощ. Сервирайте студено. Най-отгоре гарнирайте с кисело мляко и пресни ягоди.
Овесени кексчета с банани
3 чаши овесени ядки
½ чаена лъжичка смляна канела
⅛ чаена лъжичка индийско орехче
1 чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
2 големи яйца
¼ чаша чист кленов сироп
1 чаша бананово пюре ( 2 банана)
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
1 чаша мляко
¼ чаша разтопено кокосово масло
1 чаша мини шоколадов чипс
Загрейте фурната до 180 градуса. Смесете ядките, канелата, индийското орехче, бакпулвера и солта. Отделно разбийте 2 яйца заедно с кленовия сироп, банановото пюре и екстракта от ванилия, докато съставките се смесят добре. Добавете млякото и кокосовото масло. Изсипете мокрите съставки при сухите. Разбъркайте и накрая сложете шоколадовият чипс.
Напълнете 12 гнезда за мъфини и сложете в загрята фурна за около 30 минути. След като изстинат поднесете. Може да добавите кленов сироп или мед.