Имената им са подобни, приличат си и са един до друг на рафта на хранителния магазин, но содата за хляб и бакпулверът не са взаимнозаменяеми. Подобно на брашното за хляб и универсалното брашно, тези двa продукта играят сходна роля при печенето. Те помагат на тортите, сладкишите и палачинките да се трансформират от плоски и тежки в леки, пухкави и апетитни. Но има разлика между сода за хляб и бакпулвер.
Благодарение на уникалния си химически състав, съставките постигат резултата си по малко по-различни начини.
Какво е сода за хляб?
Содата за хляб е набухвател с една съставка, използван в печива. Натриевият бикарбонат се смила на фин прах, за да се използва в рецепти, които изискват бързо втасване, като палачинки, мъфини и бърз хляб .
Тъй като натриевият бикарбонат е алкално съединение, той предизвиква подуване на печивата, когато се комбинира с кисела съставка, като мътеница, лимонов сок, меласа, кафява захар или какао на прах.
Но тя не е само за печени изделия. Содата за хляб е една от най- универсалните домакински съставки, вариращи от естествено почистване, до премахване на неприятни миризми и успокояване на слънчево изгаряне.
Какво е бакпулвер?
Най-голямата разлика между сода за хляб и бакпулвер е, че бакпулверът съдържа натриев бикарбонат плюс две други съставки: прахообразна киселина и царевично нишесте .
Докато содата за хляб трябва да се комбинира с киселинна съставка за сила на втасване, бакпулверът не е необходимо да се комбинира с нищо - той започва да действа веднага щом се смеси с мокри съставки. Когато се активира на тази стъпка във вашата рецепта, той ще започне да отделя малки мехурчета въглероден диоксид.
След това бакпулверът се активира допълнително от топлината на фурната, което му дава два пъти по-голяма мощност за аериране на тестото. Така получавате онази лека, пухкава текстура, която търсите за вашите торти и бисквити. Именно тази самодостатъчна природа прави бакпулвера по-често използван и универсален набухвател за вашите печени изделия, отколкото содата за хляб.
Мога ли да използвам сода за хляб вместо бакпулвер?
Докато содата за хляб е компонент на бакпулвера, замяната на първия с втория не е толкова проста, колкото размяната едно към едно. Според експерта по печене Сара Филипс, ключова разлика между сода за хляб и бакпулвер е силата на содата за хляб. Той е приблизително четири пъти по-мощен, така че ако използвате една чаена лъжичка бакпулвер на чаша брашно, имате нужда само от четвърт чаена лъжичка сода за хляб на чаша брашно.
Въпреки това ефектите от неправилното количество сода за хляб са доста забележими. Твърде много създава сапунен, неприятен вкус и прекалено покафенен хляб, докато твърде малко ще превърне вкуса на сладкиша от сладък и балансиран в прекалено остър.
Ако ви е свършил бакпулвера, най-добре е да създадете своя версия, като смесите сода за хляб с киселина, като оцет или айрян.
Оцетът е най-лесният вариант, тъй като вероятно го имате под ръка и няма да е необходимо да коригирате някоя от другите съставки във вашата рецепта. За да направите една чаена лъжичка бакпулвер, просто смесете половин чаена лъжичка оцет с четвърт чаена лъжичка сода за хляб.
Мога ли да използвам бакпулвер вместо сода за хляб?
Да, все още можете да правите бисквитки без сода за хляб. Но ще трябва да вземете под внимание силата на двете съставки, когато правите всякакви размяна.
Тъй като содата за хляб е много по-силна, трябва да я замените с четири пъти по-голямо количество бакпулвер. Така че, ако рецептата изисква половин чаена лъжичка сода за хляб, ще използвате две чаени лъжички бакпулвер.
Защо някои рецепти използват и двете?
Разликата между сода за хляб и бакпулвер се крие не само в техния химически състав, но и в това как те влияят на крайния продукт. Всъщност желаните характеристики на вашето печено ястие – какъв е вкусът, усещането и изглеждат – това са тези, които определят дали рецептата изисква и двете.