Тези продукти не са за хладилника

Тези продукти не са за хладилника

Някои храни няма никаква нужда да бъдат съхранявани в хладилник. Вижте кои продукти страдат от студената среда:

 

Картофи

Тези продукти не са за хладилника

Студът превръща нишестето в картофите в захар. Освен това, след съхранение в хладилник, те потъмняват по време на готвене и придобиват доста неапетитен вид. 

Лук

Тези продукти не са за хладилника

Не трябва да съхранявате лук в хладилник, а в шкафа е добре да го държите далече от картофите. Те отделят влага и газове, които водят до гниене на лука. 

Най-добре е да го съхранявате в торбичка с отвори, за да му осигурите циркулация на въздуха.

Чесън

Тези продукти не са за хладилника

Тук циркулацията на въздуха също е от ключово значение. Скилидките ще се запазят в продължение на два месеца, ако ги пазите вън от хладилника и далеч от други продукти, които може да попият миризмата им.

Авокадо

Тези продукти не са за хладилника

Ако си купите недостатъчно зряло авокадо, то със сигурност в хладилника плодът ще си остане зелен.

Специалистите съветват, ако ви трябва само половината авокадо, оставете за следващия път частта с ядката. Смята се, че тя ще се запази по-дълго време.

Домати

Тези продукти не са за хладилника

Сигурни сме, че голяма част от вас държат доматите в хладилника. Това обаче изобщо не е правилно, тъй като студът разрушава клетъчните стени на домата и го прави на каша.

Затова ги съхранявайте на стайна температура и далеч от пряка слънчева светлина.

Банани

Тези продукти не са за хладилника

Оставете бананите да узреят на стайна температура и използвайте хладилник, само когато искате да забавите процеса на узряване.

Освен това съхранението на студено придава кафяв цвят на бананите, но вътрешността им се запазва

Пъпеш

Тези продукти не са за хладилника

Ненарязаният пъпеш се съхранява най-добре на кухненския плот, където той може правилно да узрее и да стане по-сладък.

Едва след като го нарежете, можете да го поставите в хладилника.

Костилкови плодове

Тези продукти не са за хладилника

Праскови, кайсии, нектарини, сливи, череши и така нататък – те нямат място в хладилника и трябва да зреят на стайна температура, обърнати с дръжката надолу.

Можете да ги поставите в хладилника, когато са меки на допир и започнете да усещате аромата им. Те ще издържат на студено от три до пет дни.

Хляб

Тези продукти не са за хладилника

За да преборят появата на мухъл, много хора поставят хляба в хладилника. Той запазва текстурата си, но не и вкуса.

На кого му е приятно да яде студен хляб? А пък не го топлите в микровълновата, след като го извадите от хладилника, нали?

Сладкиши

Тези продукти не са за хладилника

Те нямат да бъдат толкова дълготрайни, колкото ако ги поставите в хладилника, но най-добрият начин за съхранение на сладкиши е извън него в покрит съд.

Люти сосове

Тези продукти не са за хладилника

Не всички люти сосове са еднакви, но например табаско можете да съхранявате в килера в продължение на месеци.

Студът отслабва вкуса и променя вискозитета на повечето сосове.

Подправки

Тези продукти не са за хладилника

Влажната среда в хладилника е в ущърб на аромата на подправките. А и повечето от тях могат да се съхраняват безопасно в продължение на години без охлаждане.

Мед

Тези продукти не са за хладилника

Медът е една от най-дълготрайните храни. Той разполага с практически неограничен срок на годност.

Ябълки

Тези продукти не са за хладилника

Почти всички съхраняват ябълки в чекмеджето за плодове на хладилника, но това съвсем не е необходимо. Даже студът намалява количеството антиоксиданти в кората на плода.

Ябълките ще се запазят в продължение на около една седмица извън хладилника, и в зависимост от сорта, малко по-дълго вътре.

Масло

Тези продукти не са за хладилника

Продават се специални чинии за масло, които създават въздушен джоб с помощта на вода и така продуктът не се разваля и същевременно остава в консистенция, удобна за мазане.

Дресинг

Тези продукти не са за хладилника

Някои хора поставят в хладилник салатни дресинги. Повечето от тях обаче са на маслена основа и променят консистенцията си при охлаждане.

Соев сос

Тези продукти не са за хладилника

Въпреки че на опаковката на повечето соеви сосове пише да се съхраняват в хладилник след отваряне, те могат да стоят и на стайна температура месеци, без това да им навреди.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...