Няма нищо по-лошо от това да започнете да приготвяте вечерята, да отворите хладилника и да осъзнаете, че някой продукт се е развалил. Не може да направите перфектната паста с увехнал босилек или лук, който вече е развален в най-задната част на хладилника.
Много домакини не осъзнават, че тайната на дълготрайността на определени пресни храни е не само в качеството им, но и в начина на съхранение. А кои са най-добрите условия за различни плодове и зеленчуци, вижте сега.
Мляко – съхранявайте го не на вратата на хладилника, а в задната му част.
Зелена салата – увийте я в хартиена кърпа и я длъжте в плик.
Целина – най-добре ще се запази във фолио.
Краставици – дръжте ги на плота, а след като я срежете – в хладилника, увита във влажна хартиена кърпа.
Чери домати - съхранявайте ги на хладно и сухо място, което им позволява да узреят по естествен начин.
Лукът - запазва се най-добре в мрежеста торбичка, в шкаф или килер на сухо място.
Чесън - цели необелени глави чесън трябва да се съхраняват извън хладилника. Дръжте го в кутия, която има дупчици за проветрение.
Картофи - най-доброто място за тях е на хладно и сухо място, като шкаф или килер.
Банани - никога не трябва да съхранявате бананите си в хладилника, ако искате да узреят; охлаждането им спира процеса на зреене.
Месо - най-добре е съхранявате месото на долния рафт на хладилника.
Зърнени храни и макаронени изделия - несварените зърна и тестени изделия трябва винаги да се съхраняват в херметически пластмасов или стъклен съд.
Ядки – съхраняват се в буркан на плота, но ако искате да удължите срока им, сложете ги в хладилника.
Гъби – сложете ги в хартиен плик в хладилника.
Ябълки - ако искате да останате хрупкави по-дълго, поставете ги в хладилника.
Сирене - сиренето трябва да диша, затова заменете найлоновата опаковка с пергамент или восъчна хартия.
Костилкови плодове - праскови, сливи и кайсии, не трябва да се хвърлят в хладилника, ако искате да останат плътни и сочни. Съхранявайте на стайна температура на кухненския плот.