Колко често чистите тези неща в кухнята

Колко често чистите тези неща в кухнята

Почиствате редовно кухнята си, но почти сигурно има някои места, до които никога не стигате. Независимо дали това е, защото не се сещате за тях, или смятате, че не се нуждаят от забърсване, но се оказва, че в стаята има толкова много неща, които тънат в прах и мръсотия. 

Ето няколко от тях.

Резервоара за вода на кафе машината

Колко често чистите тези неща в кухнята

Правите кафе всяка сутрин и почиствате каната и чашите, но колко често стигате до контейнера за кафе и вода? Оказва се, че те могат да имат още повече микроби, отколкото седалката на тоалетната. Използвайте бял дестилиран оцет, за да почистите и дезинфекцирате.

Чантите за многократна употреба

Колко често чистите тези неща в кухнята

Само с представете къде ги слагате – в количката, на касата в магазина, после в колата. А на всяко едно от тези места е свърталище за микроби. Перете ги редовно, за да не ги пренасяте и у дома.

Отварачка за консерви

Колко пъти досега сте мили отварачката за консерви? Най – вероятно никога. Според проучване по нея са намерени големи количества плесени, дрожди, микроби като E.coli, което може да причини големи здравословни проблеми.

Коша за боклук

Колко често чистите тези неща в кухнята

Само фактът, че изхвърляте боклук в него е достатъчна причина да го измивате редовно. Изплакнете с гореща сапунена вода, подсушете и е готов за употреба. Не забравяйте да почистите и поставката му.

Копчета и дръжки

Всяко копче и дръжка във вашата кухня - от това на шкафа до котлона и фурната, трябва да се почистват редовно. Помислете колко често вие и вашето семейство ги докосвате с мръсни ръце. Изтриването им редовно с бял дестилиран оцет, разреден разтвор на белина или друг дезинфекционен продукт може да помогне да се сведе до минимум броят на потенциално опасните патогени.

Рафтът с подправки

Колко често чистите тези неща в кухнята

Нормално е всеки рафт да се праши, а този за подправките е особено уязвим, предвид това, че е пълен с буркани и пакети. Забърсвайте го редовно и проверявайте срока на годност на подправките.

Диспенсър за вода на хладилника

Според проучване от 2013 г., проведено от NSF International, диспенсърът за вода е сред най – замърсените части на хладилника. Наред с опасните патогени, проблемите са свързани повече с мухъл и дрожди, което може да доведе до проблем .

Буркани или кутии с гумени уплътнения

Колко често чистите тези неща в кухнята

Според Reader's Digest, изплакването им не е достатъчно, за да се гарантира, че бактериите няма да се разпространяват. Сложете ги в съдомиялна машина или измийте с топла вода и сапун.

Над шкафовете

Колко често чистите тези неща в кухнята

Плотовете над кухненските шкафове или хладилника вероятно са покрити с прах, мазнини и кой знае какво друго и рядко се почистват. Всичко това по един или друг начин може да попадне в храната, а нерядко е причина за алергии. Затова, след като ги почистите редовно, покрийте с восъчна хартия и я сменяйте редовно. 

А ето и още няколко неща, на които да обърнете внимание.

-        Дръжките на хладилника

-        Мивката

-        Мелничките за сол и пипер

-        Чекмеджетата на хладилника

-        Дръжките на ножовете

-        Гъбата за миене на съдове

 

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...