Какво може да се случи, ако спрете да ядете месо

От падане на коса до промени в настроението

848

Хората избират да станат вегетарианци по много причини. Някои го правят за здравето си, докато други решават да спрат да ядат месо по етични причини. Въпреки че вегетарианската диета със сигурност има много  ползи , отказът от месо внезапно може да доведе до някои неочаквани и доста неприятни странични ефекти. Точно като всяка драстична промяна в диетата, спирането на месото е много стресиращо за тялото ви и в началото може да причини някои симптоми на слабост.

Вижте различните начини, по които тялото ви може да реагира, ако внезапно спрете да ядете месо.

1. По кожата ви може да избият пъпки.

Ако мечтаете да имате идеално чиста кожа, тогава внезапното махане на месо от диетата ви може да донесе някои неприятни изненади. Червеното месо е богато на аминокиселини, които са жизненоважни за производството на  колаген и липсата на достатъчно от тези основни хранителни вещества може да доведе до проблеми с кожата. Месото съдържа цинк и ако не ядете достатъчно боб и зърнени храни, това ще окаже влияение на кожата ви по много начини, включително да ви причини акне .

 

2. Може да почувствате желание да ядете повече.

Месото е един от основните източници на  протеини и ако внезапно бъде взето от диетата ви, тялото ви може да реагира, като премине в режим на оцеляване. Когато спрете да ядете месо внезапно, може да се окажете, че се насищате с всяка по-малко здравословна закуска, която можете да получите. Вашето тяло се нуждае от време, за да се адаптира към тази внезапна промяна в диетата и ако решите да станете вегетарианец или веган, дръжте здравословни закуски, като ядки или плодове, на разположение, за да избегнете изкушението да вземете пакет чипс или солети.

 

3. Може да изпитате повече промени в настроението.

Когато се впуснете в нова диета, дори ако това означава добри промени за тялото ви в дългосрочен план, в началото може да преминете през емоционално влакче. Каквото и да ядете, има мощен ефект върху нивото на стрес, защото микробиомът в стомаха ви освобождава невротрансмитери, които комуникират с мозъка ви. Този неприятен страничен ефект е временен и ще изчезне, след като тялото ви се адаптира към промените.

 

4. Може да забележите повече падаща коса.

Въпреки че има много добри растителни източници на цинк, като бобови растения, ядки и семена, това е протеинът, който помага на тялото да абсорбира цинка, а вегетарианците и веганите може да са изложени на риск да не получават достатъчно от това основно хранително вещество. Дефицитът на цинк може да повлияе на косата ви и дори да доведе до  загуба е дългосрочен план. Ако сте решени да спрете да ядете месо, уверете се, че консумирате до  50% повече цинк от препоръчаните количества.

5. Може да ви боли коремът.

Хапването на зеленчуци определено ще направи червата ви щастливи, внезапното преминаване от много месо към никакво може да наруши уникалния състав на бактериите в стомаха ви. Когато драматично промените диетата си и започнете да ядете храни, различни от тези, с които сте свикнали, това може да причини стомашни болки и лошо храносмилане в началото.

Сподели: