Почти на всеки се е случвало да бъде поканен на официална вечеря и да трябва да следва определен дрес код или етикет на поведение.
Украсихте ли вече коледното дърво? Всичко у дома готово ли е за празника – декорацията, подаръците, лакомствата...
18/12/2016Или пък сте поставени в ситуация, в която вие трябва да сте домакин на официален прием. Паниката идва не само от това какво да поднесем, но и как да подредим масата.
Без значение дали приемът е формален или не, има няколко основни правила, които трябва да спазвате, за да блеснете пред вашите гости.
Черните трапезни маси са малката черна рокля на интериорния дизайн. Те се вписват в почти всеки декор и стил и изглеж...
10/12/2017На първо място направете меню. Така, въз основа на ястията и блюдата в него, ще може да подредите и декорирате масата.
Като цяло обаче следвайте базовите изисквания:
- чиниите трябва да се поставят на разстояние около 35-40 см. една от друга
- долният край на приборите трябва да бъде изравнен с долния край на чинията и да са поставени на около 3 см от страницата на най-голяма чиния
- чашата за вода трябва да бъде на 3 см от върха на ножа за основно хранене. Чашата за вино се слага над нея.
- приборите трябва да са подредени отвън – навътре според ястията, които ще се сервират. Това означава двете вилици се поставят в ляво от чинията – по – далечната е за салата, а по – близката – за основно ястие. Ножът за основното ястие се поставя от дясната страна, на 2,5 см до чинията, а острието трябва да е обърнато към чинията. Супената лъжица трябва да се намира най-вдясно, до външния нож.
- чинията за основно хранене се поставя на масата, когато ястието предстои да бъде сервирано, като големите чинии трябва да стоят на 2,5 см от ръба на масата.
- ако има малки чинии - за салата или десерт, те се поставят на 5 см от ръба на масата
- ако има чинийка с масло, тя се поднася отделно, заедно с ножа за мазане
- салфетките може да поставите в средата на чинията или вляво от последната вилица
- десертната лъжичка се поставят над чиния за основното ястие в хоризонтална позиция, и с дръжка, обърната на дясно. Десертната вилица трябва да стои под десертната лъжица с дръжка, обърната на ляво. Вариант е да поднесете десертните прибори и върху десертната чиния.
Задължително правило е да сложите сол и пипер - черният пипер е от лявата страна на солницата. Те трябва да са в малки съдове и да са поставени над основната чиния или между две места за сядане.
При официалната вечеря е задължително да сложите покривка на масата, както и текстилни салфетки в тон с нея.
Ако декорирате с цветя, уверете се, че не са високи и че няма да затруднят комуникацията между двете страни на масата.
А ето и вариант на подредба на масата, като вие може да подберете само необходимите за вашата вечеря прибори:
1. Вилица за салата
2. Вилица за риба
3. Вилица за основно
4. Салфетка
5. Нож за масло
6. Чиния за хляб
7. Десертна лъжица
8. Десертна вилица
9. Картичка с името
10. Чиния за салата
11. Купа за супа
12. Чиния за основно ядене
13. Нож за салата
14. Нож за месо
15. Нож за риба
16. Лъжица за супа
17. Лъжица за чай
18. Вилица за морски дарове
19. Чаша за вода
20. Чаша за шампанско
21. Чаша за червено вино
22. Чаша за бяло вино
23. Чаша за шери
Красива маса. Вкусна храна. Какво по – хубаво може да има? Посрещането на гостите или слагането на вечерята е и...
26/03/2018