Готвенето може да бъде доста хаотична работа - с всички тигани, прибори и съставки, които използвате. Ако имате достатъчно пространство, на което да разположите всичко, няма проблем, но ако кухнята е малка? Когато става въпрос за максимизирането на малка зона за готвене, важно е планирате правилно пространството - основните работни площи, уредите и достатъчно място за съхранение.
Важно правило в малката кухня трябва е да следвате работния триъгълник, където готвите, миете и работите. Няма идеално оформление, просто трябва така да разположите всичко, за да бъде то удобно за вас и вашия стил на работа.
Не позволявайте на малката кухня да спира желанието ви за готвене и кулинарно творчество. Ето няколко идеи, с които ще оформите достойно за Pinterest помещение.
1. Уверете се, че са налице всички важни елементи.
Трябва да имате котлон, мивка, работна зона и складово помещение/ шкафове. Извлечете максимума от наличната площ, използвайте всеки наличен ъгъл и сложете колкото се може повече шкафове и рафтове (т.2). Внимавайте обаче да не превземат помещението и то да изглежда схлупено и претрупано. Работете със светли цветове, за да увеличите визуaлно стаята. (т.4)
2. Приоритет на съхранението.
Трябва да имате място, където да държите тенджери, тигани, чинии и прибори. Важно е да увеличите максимално свободното вертикално пространство и да се възползвате от празните стени. Например, ако монтирате отворени рафтове, може да декорирате със сладък сервиз, който ще се превърне и в декор. Ако имате много тенджери, тави и тигани, уверете се, че те са добре подредени в шкафовете. Ако нямате налична площ, определете един шкаф за „килер“ и дръжте там консерви, буркани, сухи съставки. Дори и да нямате рафтове, можете да използвате куки, за да се възползвате от пространството на стените.
3. Изберете малки уреди.
В една малка кухня понякога и уредите трябва да са малки. За щастие днес на пазара има модели, които са предназначени именно за малки и тесни пространства. Инвестирайте в такива, за да освободите повече площ за приготвяне на храната.
4. Работете със светли цветове.
Изберете светли и студени тонове. Добре е да заложите и на отразяващи материали, тъй като те отварят пространството и отразяват светлината. Това прави пространството по-светло и елегантно. Цветовете като светло синьо, зелено и неутрално са безопасни решения. Ако искате и тъмен цвят, заложете на него в долните шкафове.
5. Не се страхувайте да използвате алтернативи
Напълно е възможно да се постигне ефективна и красива кухня, дори ако имате ограничен бюджет. Като алтернатива на скъпите материали, можете да използвате плочки за вашия плот. Вместо модулни шкафове, можете да помолите доверен дърводелец да направи здрави шкафове от шперплат. Можете също така да боядисате старите шкафове, ако не можете да купите нови.