Готвенето на сьомга може да звучи трудно, но има няколко тънкости, които, ако следвате, ще се радвате на вкусна и бърза вечеря. А тази рецепта, която сега ще ви покажем предполага дори и едно гурме ниво, което никой на масата няма да очаква. При това само за 20 минути приготовление.
Нека да започнем с подготовката. Хубаво е да използвате тиган с дебело дъно, който да нагреете предварително. Покрийте с масло или зехтин.
Време е да приготвим и рибата. Какво ви трябва?
4 филета сьомга с кожата
1/3 c. мед
1/4 c. соев сос
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. екстра върджин зехтин
сол
3 скилидки чесън, смлени
1 лимон, нарязан на кръгчета
В купа разбъркайте меда, соевия сос, лимоновия сок и розовия пипер. В голям тиган на средно силен огън загрейте две супени лъжици зехтин. Когато тиганът е сгорещен, но не пуши, сложете сьомгата с кожата нагоре и подправете със сол и черен пипер. Гответе сьомга до златисто, около 6 минути, след това обърнете, посолете със сол и пипер, и добавете другата супена лъжица масло. Сложете чесъна, а след това и медената смес и нарязаните лимони. Оставете, докато сосът се редуцира с около 1/3. Поливайте рибата периодично.
Гарнирайте с резен лимон и сервирайте.