Приготвяте вечерята, отваряте хладилника и осъзнавате, че някой продукт се е развалил. Звучи ли ви познато? Няма как да приготвите перфектната паста с повехнал босилек или с омекнал лук, който седи в задната част на хладилника, без спомен от кога.
Но има и добра новина, може да предотвратите развалянето им, стига да знаете как да ги съхранявате правилно.
Ето кои са основните продукти и как да ги съхранявате правилно.
Мляко – дръжте го не на вратата на хладилника, а в задната част на уреда.
Зелената салата – увийте я в хартиена кърпа и сложете в плик.
Целина – увийте я във фолио.
Краставици – дръжте ги на плота, а като ги срежете – в хладилника, увити във влажна хартиена кърпа.
Чери домати - съхранявайте ги на хладно и сухо място, което им позволява да узреят по естествен начин.
Лукът- сложете го в мрежеста торбичка и съхранявайте в шкаф или килер на сухо място.
Чесън - цели необелени глави чесън трябва да се съхраняват извън хладилника. Дръжте го в кутия, която има дупчици за проветрение.
Картофи - най-доброто място за съхранение на картофи е на хладно и сухо място, като шкаф или килер.
Банани - никога не трябва да съхранявате бананите си в хладилника, ако искате да узреят; охлаждането им спира процеса на зреене.
Месо - един от най-добрите начини да съхранявате месото е на долния рафт на хладилника.
Зърнени храни и макаронени изделия - несварените зърна и тестени изделия трябва винаги да се съхраняват в херметически пластмасов или стъклен съд.
Ядки – най – добре е да ги държите в буркан на плота, но ако искате да удължите срока им, сложете ги в хладилника.
Гъби – сложете ги в кафява хартиена торбичка, преди да ги поставите в хладилника.
Ябълки - ако искате ябълката ви да остане хрупкава по-дълго, поставете ги в хладилника.
Сирене - сиренето трябва да диша, затова заменете найлоновата опаковка с пергамент или восъчна хартия.
Костилкови плодове - праскови, сливи и кайсии, не трябва да се хвърлят в хладилника, ако искате да останат плътни и сочни. Съхранявайте на стайна температура на кухненския плот.