Всички знаем, че когато започваме да приготвяме храната, трябва да измием ръцете си, да използваме отделна чиния за сурово месо и антибактериален почистващ препарат за повърхностите. Но има някои неосъзнати неща, които правим, но и които ни излагат на риск от хранително отравяне и разпространяване на микроби в кухнята.
Ето няколко грешки. Вие кои допускате?
Пипате телефона
Независимо дали го използвате, за да следите рецепта, говорите с някого, бъркайки соса или докато чакате водата да заври преглеждате социалните медии, използването на мобилния телефон в кухнята се е превърнало в норма. И може да ви звучи шокиращо, ако ви кажем, че според проучване на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, по един от всеки шест смартфона има фекална материя. Освен това, ако подготвяте сурова храна, рискувате да прехвърлите микроби като салмонела или E-coli от ръцете на телефона си, които могат да достигнат до лицето ви, когато се обадите.
По възможност дръжте телефона си далече от кухнята! Ако имате нужда да го ползвате, измийте ръцете си. забърсвайте устройството с антибактериални кърпички, за да премахнете микроби.
Галите домашните любимци
Помислете как кучетата се поздравяват помежду си и след това помислете как всички тези микроби могат да се прехвърлят в храната ви ... Ако това не е достатъчно, за да ви откажем, помислете си къде кучето ви беше наскоро: около кофите, в градината или ядеше. Домашните любимци могат да бъдат кошер с бактерии, което очевидно е огромен риск за здравето.
Затова по- добре ги извън кухнята, или поне не ги пипайте по време на подготовката на храната.
Ядете от лъжицата, с която бъркате
Когато готвите, опитването е от ключово значение. И понякога това означава, че подсъзнателно или не, ядем от лъжицата, с която бъркаме. Това първо няма да е приятно за хората, които ще я консумират (особено ако имате гости), а освен това има опасност да пренесете различни микроорганизми като стафилококус ауреус. По принцип ако храната е нагрята до 75 градуса за минимум 2 минути, е достатъчно, за да унищожи бактериите, но ако е студен сос, може да доведе до пренос на бактерии.
Всичко, което трябва да направите е да имате една лъжица за бъркане и една за опитване.