Кухните са горещи точки за развитието на бактерии и затова там трябва да се поддържа стриктна хигиена. А един от главните виновници в насърчаването на растежа на бактериите е мивката, което прави нейното почистване основна и най-важна работа в нея.
Според експертите по хигиената трябва да дезинфекцираме кухненската мивка най-малко веднъж седмично.
Ако обаче готвите сурово месо или почиствате мръсни картофи в мивката, ще трябва да измиете веднага след това. Това ще помогне да се спре разпространението на опасни микроби.
Как да почистим най-добре?
Топла вода и сапун е най-добрият начин за почистване на мивката, а ако замърсяването е много силно, използвайте дезинфекционен спрей или препарат.
Нещо полезно, което може да правите веднъж месечно е да напълните мивката и да я напълните с вода и белина. Оставете за половин час, след което измийте по стандартния начин.
Наред с мивката обаче, не забравяйте са почистите и дезинфекцирате и всичко, което е около нея – отцедник за съдове, поставката за прибори, диспенсъри за сапун или веро.
Може и да звучи трудно, но всъщност не е. Въпрос на навик. И ще се радвате на чиста и блестяща кухня.